Voedselboseigenaren actief aan het testen

Zomer nieuws 2020

Het project Meet je voedselbosoogst! is in volle gang. Vanaf 31 oktober kan iedereen ermee werken. Nu wordt er volop getest. Maar liefst 34 voedselboseigenaren helpen hieraan mee. In de tool worden biodiversiteit, bodemkwaliteit, CO2-opslag en de economische aspecten van het voedelbos gemeten. Zo wordt inzichtelijk wat de werkelijke meerwaarde van voedselbossen is.

Voedselbossen zijn bossen die bestaan uit zeven lagen: van hoge kastanjes en walnoten tot kruiden als daslook. Sommige planten zijn pioniers, zoals de distel of de klaproos, terwijl de notenboom in een natuurlijk systeem pas veel later zijn intrede doet. In voedselbossystemen wordt gebruik gemaakt van deze natuurlijke successiefasen, zodat er geen menselijk ingrijpen nodig is. De oogst komt uit verschillende lagen: van rhizomen tot bladeren, bessen, appels, peren en noten.

De voedselboseigenaren die meedoen aan de testfase komen vooral uit Noord-Brabant en Gelderland, waar de meeste voedselbossen te vinden zijn. Zij maakten een zogenaamd bomenplot (een cirkel met 10 meter straal), telden de hoeveelheid verschillende planten, groeven kuilen om de CO2 opslag in de bodem te bekijken, legden een houten plaat op de grond om in het najaar beestjes te tellen en rekenden de CO2 opslag in hout uit.

Uit eerste metingen blijkt dat het aantal soorten sterk verschilt. Sommige mensen vinden meer dan 50 kruidensoorten op hun plot. Anderen vinden minder dan vijf soorten. De meeste deelnemende voedselbossen zijn ook nog maar 1 of 2 jaar oud. Onder de gevonden soorten zijn een aantal rode lijst soorten.

Onderzoeker Jeroen Schütt van Wageningen Universiteit en Research: “Het is bijzonder dat er rode lijst soorten gevonden worden. Zoals de ‘gewone’ agrimonie, die dus helemaal niet zo gewoon meer is. We gaan dit nog wel controleren aan de hand van foto’s. Ook gaan studenten vanaf september aan de slag met het valideren van de gebruikte meetmethodes.”

Schütt is positief over de potentie van voedselbossen voor zeldzame soorten. “Het is mooi te zien dat zeldzame soorten hier blijkbaar een kans krijgen. Ik ben benieuwd wat we het komende jaar nog meer tegenkomen als de tool breed wordt gebruikt.”