zes aantrekkelijke (voedsel)bos landschappen

Zes aantrekkelijke recepten voor biodiverser, klimaatrobuuster en voedselrijker bos

Stel je hebt een fruitboomgaard, of een regulier melkveebedrijf of een te eenzijdig productiebos, of je wil je boerderij overdragen aan de volgende generatie? Allemaal heel herkenbare Nederlandse situtaties.

 

Hieronder kun je voor zes van die herkenbare situaties doorklikken naar een ‘recept’. Dat is nooit een blauwdruk, maar een inspiratie. Je vindt er het verhaal, maar ook een plantenlijst en een aantal interessante calculaties. Nog een stap verder kun je dat recept aanpassen aan jouw situatie en er globaal mee gaan begroten. 

 

Kies een recept

Bekijk de filmpjes en de brochure voor alle achtergrond informatie van de recepten die we hebben ontwikkeld per landschap.

Via het ‘recept’ kom je in de tool waarbij het het recept voor dit landschap kunt aanpassen naar je eigen situatie. Je kunt gratis een account aanmaken om je ingevulde en aangepaste gegevens ook op te slaan.

In de familie Hollander dragen de ouders het land over aan de volgende generatie die zichzelf niet op de trekker ziet zitten maar wel enthousiast aan de slag wil met een recreatief voedselbos in combinatie met een camping.

Landgoed de Dorskamp ligt vlak naast de bebouwde kom van Wageningen, Bennekom en Renkum en kent een grote recreatiedruk. Hoe kun je bos aantrekkelijk houden voor de mens en tegelijkertijd de biodiversiteit versterken?

Een jong stel wordt boer op op 25 hectare rievierklei in Millingen a/d Rijn. Ze pachten van Land van ons en bouwen een modern gemengd bedrijf op vol biodiversiteit. Natuurlijk is dat inclusief vijf hectare productief voedselbos.

Landgoed Welna is een klassiek groot bosbouwlandgoed op de Veluwe. Hier ontwikkelt Probos een recept  voor biodiverser, klimaatrobuuster bos van meervoudige waarde. 

Gerdien Dijkstra, Frank de Gram en Wouter van Eck zijn aan de slag gegaan om een eenzijdige fruitboomgaard in vijf jaar tijd om te vormen tot een biodivers en voedselrijk boslandschap. Bekijk de ontwerpen.

Hoe start je een voedselbos op land met een hoge grondwaterstand? Zoals in Ederveen. Bomen houden meestal niet van te natte voeten. Kijk hoe wij dit hebben opgelost.

Disclaimer

Let wel op: deze recepten zijn ter inspiratie. Het zijn nooit blauwdrukken die je klakkeloos kunt toepassen in jouw situatie. (voedsel)bossen zijn altijd complexe, levende systemen die interactie aangaan met hun omgeving, zeer waarschijnlijk onderhevig zullen zijn aan steeds extremer weer, en met kennis en kunde moeten worden ingericht. Onderstaand interview met ontwerper Wouter van Eck gaat hier dieper op in. 

Projectpartners

The Plant
Communicatiebureau de Lynx
Stichting Voedselbosbouw
Landgoed Welna