Voedselbossen monitoren èn begroten

Alle content van het webinar van 12-11-21

Voedselbosmonitoring 2021

Jeroen Schutt

Jeroen analyseerde de data van de drie ecologische tests uit 2021. Hij keek naar biodiversiteit, CO2 opslag en de bodemdierentest. 

Validatieonderzoek 2021

 Sien Roof 

Sien Roof heeft deze zomer 20 voedselbossen bezocht en binnen een week voor of net na de eigenaar dezelfde tests gedaan. Wat zijn de verschillen, hoe kunnen die worden verklaard, wat kan er worden verbeterd om de foutmarge van de tests te verbeteren?

De economische test

Marieke Karssen

Marieke deelde de eerse analyse van de economische test. Hieronder vind je haar presentatie.

De begrotingstool

Marieke Karssen

Na de economische test die aangaf hoe de deelnemende voedselbossen vorig jaar hun inkomsten vergaarden, gingen we naar de toekomst kijken. Marieke gaf toelichting op de begrotingstool voor voedselbossen die je hieronder kan aanvragen. Na invulling van het formulier krijg je de link in je mailbox. 

Ook de HAS heeft een begrotingstool ontwikkeld. Heel veel gedetailleerder en complexer, maar evengoed erg interessant. 

Vraag de begrotingstool van Voedsel uit het Bos aan

Zes nieuwe (voedsel)boslandschappen ontwikkelen

Iedereen is het er over eens. Er moet in Nederland meer bos komen. Maar, hoe kan dat bos er uitzien? Hoe maken we van landbouw meer een bossysteem? Hoe moderniseren we de bosbouw? Grote vragen die wij concreet gaan maken in dit project. Zelfs zo concreet dat we de antwoorden uitwerken tot zes ‘recepten’ die iedere landeigenaar zelf kan toepassen op zijn/haar eigen land. 

Volgend jaar gaat Voedsel uit het Bos, samen met communicatiebureau de Lynx, The Plant, Stichting Voedselbosbouw Nederland en Probos zes nieuwe voedselboslandschappen ontwikkelen. Stichting Voedselbosbouw ontwikkelt er vier, Probos ontwikkelt er twee. The Plant gaat deze landschappen zo in software bakken dat iedere landeigenaar zo’n recept straks kan vertalen naar zijn eigen situatie en communicatiebureau de Lynx tekent voor alle storytelling en communicatie zodat zoveel mogelijk mensen in aanraking komen met dit supermooie project. 

Als je op de hoogte wil blijven van dit project, abonneer je dan op onze nieuwsbrief, onder aan deze pagina.

afronding jaargang 2021

De jaartraining voedselbossen 2022 staat open voor inschrijving!

De jaartraining is nog maar net voorbij of het is alweer tijd om na te denken over het volgende jaar. De docenten en data zijn bekend, locaties grotendeels, dus wij stellen hem open. Je kunt de hele jaartraining volgen of alleen een of twee modules. 

Het hele webinar terugkijken?

Hierboven kon je het webinar per presentatie terugkijken, maar dan mis je de discussie en vragenrondes.  Als je alles wil (terug)zien, kijk dan hieronder naar het hele webinar.