Voedselbossen begroten

Hoe begroot je een voedselbos?

Wij zijn al jaren bezig met dit onderwerp. Samen met Stichting Voedselbosbouw hebben wij in 2018 vier voedselbosthema’s ontwikkeld, inclusief begroting die nog steeds dagelijks worden gedownload door heel veel mensen die op zoek zijn naar data om mee te begroten. 

De echte antwoorden moeten nog steeds in tijd ontstaan. Voedselbossen komen vanaf hun 5e jaar langzaam in productie. Die productie bereikt vanaf het 10e jaar serieuze omvang en daarna begint het eigenlijk pas. En dus hebben bijna alle kersverse voedselboseigenaren een exploitatieprobleem dat ook door bijna allemaal wordt ingevuld door een vorm van nevenactiviteit. 

Als dat aan de orde is, dan zijn de excels van landgoed Welna niet handig om mee te rekenen en te spelen. Wij hebben daarom, binnen de module Bedrijfsplan van de jaartraining een Excel begrotingstool ontwikkeld waarmee onze cursisten, maar vanaf nu jij ook, heel makkelijk kan spelen met mogelijke scenario’s. 

We baseren de oogsten op het productievoedelbos uit 2018 en voegen, voor een goeie vergelijking, ook een tabblad met een voorbeeld uit de standaard fruitteelt bij. Wat je dan gelijk al ziet is dat het model voor landgoed Welna qua oogstverwachting niet te optimistisch, maar juist heel voorzichtig is van opzet. Veel mensen hadden hun vraagtekens bij de hoge kiloprijzen uit dat model. In deze excel kun je zelf spelen met de prijzen en dan past alles zich automatisch aan.

In onderstaande video licht Marieke Karssen de tool snel toe. En als het je wat lijkt, kun je de tool daaronder gratis aanvragen. Hij wordt dan in je mailbox afgeleverd.  

 Vraag de begrotingstool van Voedsel uit het Bos aan

Tip

Ook de HAS heeft een begrotingstool ontwikkeld. Heel veel gedetailleerder en complexer, minder een speelscenario, maar evengoed erg interessant want qua opbrengsten wel weer verder geevolueerd.