Seizoen 3 van de voedselboscast

Foto Gabriela Hengeveld voor We are the ReGeneration

Op zoek naar onze gedeelde werkelijkheid

Dit is het derde seizoen van de voedselboscast, waarin Frank Gorter en Marieke Karssen op zoek gaan naar de grenzen van de gedeelde werkelijkheid. We zijn het al heel snel oneens met elkaar. Over de toekomst of over de manier waarop we landbouw en natuur versterken. En dat is prima, zolang het een open discussie blijft.  Ontmoeten en begrijpen we elkaar nog genoeg? En hoe belangrijk is dat voor de ontwikkeling van voedselbossen?

Om de kracht van gedeelde werkelijkheid nog sterker te onderzoeken, nodigen we ook jou uit. Hoe deel jij de voedselboswerkelijkheid? En met wie? Vertel het ons hieronder en wie weet kom jij in onze laatste uitzending. Je kunt je verhaal inzenden tot en met 30 september.

Ook kun je ons vanaf nu heel makkelijk steunen, ook dat vind je hier direct onder. 

De voedselboscast is niet gratis

Of eigenlijk.. tot nu toe was dat wel zo. We maakten hem grotendeels gratis, maar dat is niet vol te houden. Dus, draag jij de voedselboscast een warm hart toe? Doneer dan een bedrag dat jij kan missen en waarvan jij vindt dat de voedselboscast waard is.
Als referentie geven we aan dat één voedselboscastaflevering 500 euro kost tegen een uurtarief van 45 euro.
Dank je wel!

Doneer en maak de voedselboscast mogelijk!

 

Afleveringen 2024

Roeland Lelieveld

Seizoen 3, aflevering 49

Stel, je gaat op je 20e op stage van het Wellantcollege naar Kenia, en ziet wat er daar moet gebeuren om water weer vast te houden en bodems te verbeteren. Dat gebeurt vaker, je schrijft dat verslag en klaar. Maar, Roeland besloot om vanaf dat moment elke cent die hij had te sparen en alles in het werk te stellen om die verandering vervolgens te gaan bewerkstelligen. Niet een paar jaar, maar vanaf 2005 tot nu.


En hij kan nu dus -nog niet eens halverwege zijn werkzame leven- zeggen dat hij de ecologie en welvaart voor de inwoners en een gebied van 600km2 in Kenia compleet heeft helpen veranderen. Luister naar het bijzondere brein en verhaal van Roeland Lelieveld.

Louise van der Stok en Jordy van Eijk

Seizoen 3, aflevering 48

Jordy en Louise nemen je mee in hun nieuwe werkelijkheid. Die van de complexe agroforestry systemen in hun stichting Regeneratie. Nieuwe termen die toch heel vertrouwd klinken. En zo geloven wij hen ook onmiddellijk als zij vertellen hoe zij boeren helpen om in die systemen gewoon in hun levensonderhoud te voorzien en gezond voedsel en weerbare gemeenschappen te bouwen. Heerlijk positief en.. eigenlijk alsof er geen alternatief meer is.

Kees van Veluw

Seizoen 3, aflevering 47

Kees heeft er al een heel leven in de biologische en ecologische landbouw op zitten. En dat hoor je in deze podcast vol enthousiaste, maar ook soms pessimistische ervaring. Hij heeft al zoveel fout zien gaan dat hij nu, steviger dan ooit, oproept om onze voedselvoorziening uit het kapitalistisch marktsysteem te halen. Dat klinkt heel mooi, maar hoe haalbaar is dat. Wij vroegen door.

Lees ook het -toevallig- bijna tegelijkertijd verschenen essay van Kees, over precies dit onderwerp in Trouw van zaterdag 24-5-24

Pip Gilmore

Seizoen 3, aflevering 46

In deze aflevering onderzoeken we eindelijk eens de tijd van het mycelium. Langzamer, maar ook heel flexibel. Het geeft zich niet zo makkelijk prijs, maar uiteindelijk herken je het ritme als net zo vanzelfsprekend als de seizoenen van de plant.

Zo is ook ons gesprek met paddestoelenpionier Pip Gilmore van Groene Takken. Zoekend naar de taal, daarna de methode, en vervolgens de antwoorden, maar aan het eind weet je hoe het zit met het deuvelen, broeien, bloeien en dompelen, en dus hoe het precies werkt: paddestoelen telen op hout.

Martin Slort

Seizoen 3, aflevering 45

Martins leven veranderde langzaam maar zeker compleet toen hij ontdekte hoe groot de rol van voedsel was bij het oplossen van zijn gezondheidsproblemen. Vervolgens ontdekte hij permacultuur en ging helemaal los. Gezondheid is voor hem een veelomvattend begrip.

Hij leeft nu met zijn gezin in een paradijs van vier hectare groot en heeft van ontwerpen en adviseren van net zulke paradijzen zijn werk gemaakt. Maar, het gesprek neemt nog veel meer wendingen. We hebben het over vee in een voedselbos, over leren omgaan met de dood en natuurlijk hoe alles een ontwerpvraagstuk is.

Emile van der Staak

Seizoen 3, aflevering 44

Emile van der Staak groeide als kok als het ware samen met Ketelbroek -het voedselbos van Wouter van Eck- op. Elke week ontmoeten deze twee mannen elkaar in het voedselbos om te plukken en te proeven, waarna Emile, in zijn restaurant De Nieuwe Winkel, steeds meer waanzinnig innovatieve gerechten en ook producten ontwikkelt op basis van alle zetmelen, proteïnes, bessen, blaadjes, takken, en noten uit het voedselbos.

Want smaak staat op nummer één en hij voelt het als zijn grote taak om die nieuwe smaken uitsluitend op basis van plantaardige materialen te ontwikkelen. Opdat we als maatschappij daadwerkelijk die nieuwe plantaardige werkelijkheid in gaan stappen.

Frank Gorter en Marieke Karssen

Seizoen 3, aflevering 43

Ieder seizoen heeft een nieuw thema en in deze eerste aflevering van seizoen 3 leggen Frank en Marieke uit waarom ze voor dit thema van gedeelde werkelijkheid kiezen en ook waarom ze daar een wedstrijd bij hebben bedacht. Alleen als we onze werkelijkheid delen met anderen, die hem nog niet kennen, veranderen we de wereld. 

Maar, zoals gebruikelijk, gebruiken ze de eerste aflevering ook om meer te vertellen over waar ze zelf mee bezig zijn. Van search conferences en duurzame ondernemingen tot letterlijk boeren in de klei van de lokale markt in Frankrijk.

In het winterseizoen: voedselboscasts per thema

Er zijn na twee jaar 42 afleveringen. Een hele lange lijst. Speciaal voor nieuwe luisteraars, maar ook voor anderen die ons missen in de winterperiode ontwikkelden we in de winter 2023/2024 we nu een prachtig nieuw initiatief: de voedselboscasts per thema. Marieke van der Velden, van Eyeopeners maakte per thema een fantastische praatplaat. 
We hebben in deze winter vier thema’s kunnen maken. Volgende winter wordt dit vervolgd. 

Thema 1 Zoveel voedselbossen.. zoveel soorten voedselbossen

Een voedselbos is niet zomaar een stapel bomen en struiken die eetbaar zijn. Een succesvol voedselbos, dat je niet hoeft te bemesten, en waar niets door ons mensen hoeft te worden bestreden, kent een systeem. Over die systemen is gelukkig veel consensus. Maar er zijn ook verschillen. In dit thema hoor je vier voedselboscasts over de essentie van wat een voedselbos voor hen is en waarom ze zo’n fantastische oplossing voor… alles eigenlijk zijn.

Thema 2 De communicatie- en schaalkracht van een goed ontwerp

Ieder voedselbos is anders. Je zou bijna zeggen, net zoals iedere tuin anders is. De eigenaar of de ontwerper kan er heel veel eigen ideeën in kwijt. Waar komen de hoge bomen? En waar de paden? En wordt het allemaal recht of juist vol spannende doorkijkjes? Gaat het om botanie, biodiversiteit, beleving, of om heel praktische productie? Wat vindt de eigenaar mooi? En lekker? Of gaat het om meer?

Thema 3 Geld, contracten en verdienmodellen

Voor de meeste voedselbos-starters is dit het lastigste thema: geld, (goede) afspraken, verdiencapaciteit, regelgeving en contracten. Je wil aan de gang met het herstellen van de bodem, het vergroten van de biodiversiteit, en het op laten groeien van een fantastische nieuwe plek, maar dat kan niet zonder de boel ook economisch en qua afspraken goed te regelen.

Thema 4 Welkom in de wereld van de voedselbos(boer)banen

Ze zijn er: mensen die (willen) kunnen leven van hun voedselbos en er hun beroep van maken: voedselbosboer, voedselbosbaan of voedselbosondernemer. Sterker nog, het was lastig om dit thema te begrenzen, want ook in andere thema’s zitten mensen die een deel van hun inkomen uit een voedselbos halen.

In 2023 gingen we op zoek naar de toekomst van ons landschap

Hieronder vind je twee seizoenen van de Voedselboscast, een podcast waarin Frank Gorter en Marieke Karssen van Voedsel uit het Bos spreken met de pioniers in voedelbosland en soms ook een wat breder gebied van regeneratieve landbouw en landschapstransitie. Op zoek naar antwoorden voor de toekomst van onze voedelvoorziening, onze natuur en landschap op deze planeet en wat concreter in Nederland en België.

Wat maakt dat iemand tegen alle klippen op bedenkt dat het een leuk idee is om een voedselbos te starten in 2009? Maar ook, hoe richten we onze verdienmodellen in zodat ze duurzaam zijn, en sociaal? En hoe gaan we eten als we veel meer van bomen en struiken gaan leven? Enzovoort, enzovoort. 

In het voorjaar van 2024 komen we weer terug met het derde seizoen. Vol met opnieuw zeer interessante gesprekspartners. Dat weten we nu al.

Wil je deze podcast sponsoren? Lees er alles over onder aan deze pagina.

Afleveringen 2023

Femmeke Huigens

Aflevering 42, 8-1-2024

In de laatste podcast van het seizoen 2023 spreken we met Femmeke Huigens, de oprichter van de vereniging Drentse Voedselbossen. Een gesprek dat gaat over het explosieve succes van voedselbossen, maar ook over hoe belangrijk het is dat we ons als beweging verenigen. En dat we kennis delen over succesvolle voedselbossen. Maar ook dat we samen optrekken om regelgeving uniformer en gunstiger te maken voor dit fantastische landbouwsysteem dat natuur herstelt terwijl het elk jaar meer voedsel voortbrengt. Femmeke doet precies dat, in Drenthe, en laat zien hoe we dit allemaal overal kunnen doen. Een broodnodig hoopvol begin van 2024.

Sietske Metz en Micha Wieland

Aflevering 41, 25-12-2023

In deze aflevering spreken we (eindelijk!) met een kweker. Micha en Sietske zijn de helden achter Neerlands hofleverancier voor voedselbossen: kwekerij Arborealis.

Zij vertellen niet alleen alles over kwekerslicenties, plantenpaspoorten, en hun liefde voor dit arbeidsintensieve vak, maar we hebben het ook over onverwachte gevolgen van klimaatverandering en wat je kan doen om je plantgoed zo goed mogelijk die eerste jaren door te helpen.

Kien van Hövell tot Westerflier

Aflevering 40, 11-12-2023

Kien is, zoals ze zelf zegt, derde generatie (aangetrouwd) landgoedeigenaar. Van een landgoed dat tegelijkertijd ontzettend te maken heeft met de stad. En waar zij zelf de natuur weer een plek wilde geven in de landbouw en wilde werken met meer waardes dan alleen de economische.
Deze uitgangspositie wordt gekoppeld aan een brein dat in staat is om soms enorm lange termijnvisies te combineren met super praktische dagelijkse praktijk. En dat levert een verfrissende podcast op, vol nieuwe inzichten waar je nog lang op kan kauwen.

Maurice Ramaker
Aflevering 39, 27-11-2023

Den Food Bosch is slechts een klein stukje land. Maar de snelheid waarmee alles daar in vier jaar tijd is gegroeid, maakt steeds meer mensen, en ook ons zeer nieuwsgierig.

Maurice is een van de drie keihard meesnoeiende bestuursleden en kan het systeem van Syntropic Farming perfect uitleggen. Ernst Götsch heeft dit oorspronkelijk in de tropen ontwikkeld. Den Food Bosch is een van de eerste plekken waar dit intensieve voedselbossysteem in de gematigde klimaatzone wordt toegepast. Begin hierover te leren in deze lekker inhoudelijke voedselboscast.

Jeroen Plesman en Maarten van Dam 
Aflevering 38, 13-11-2023

Schevichoven is een boerderij die met veel vreemd vermogen van de grond wordt getild door impact investeerder Maarten van Dam en zijn familie. Maar het is ook een boerderij waar ecologie en werken met meerjarige gelaagde bossystemen op de eerste plaats staat. Maarten en Jeroen Plesman willen aantonen dat het uit kan. Puur als boerderij, zonder neveninkomsten. Jeroen heeft de taak om dat te meten  en de afzet te organiseren. Gaat dit systeem uitkomen? Is dit misschien wel de manier om aan regulier boerenland te laten zien hoe het ook kan? In het derde jaar kan er al best wel wat balans worden opgemaakt.

Klarien Klingen
Aflevering 37, 30-10-2023

In dit gesprek ging het over geld. En over voedsel. En over het kapitalistisch systeem dat voedsel als goed ziet en niet als recht. Een systeem waar de mens, de boer achter het voedsel te onzichtbaar blijft. En hoe je daar als boer mee om kan gaan. En of dat ook kan werken voor boerderijen die verder van de stad liggen.

Er zijn weinig mensen die langer over al deze vragen hebben nagedacht dan Klarien Klingen. Al jaren actief bij Toekomstboeren en in het CSA netwerk, maar ook -in de praktijk- als tuinder bij de Wilde Peen in Ede. We hebben haar hoofd hopelijk heel aardig leeg gelepeld.

Mark Venner
Aflevering 36, 16-10-2023

Mark Venner neemt het melkveebedrijf over van zijn vader en met hulp van zijn familie zet hij het traditioneel gemengd bedrijf om naar een gemengd bedrijf met bomen. Daarmee gaat alles anders bij Leuker1818, Limburgs familiebedrijf sinds 1818 en zet hij de 25 hectaren om in gemengde bos- en landbouwsystemen met als doel lokaal ondernemerschap en werkgelegenheid terug te brengen. Hij is daarmee een voorbeeld voor een nieuwe generatie boeren, of het nu zij-instromers zijn of niet. 

Victor Stukker
Aflevering 35, 2-10-2023

Victor Stukker van petit restaurant Héron in Utrecht is opgegroeid in de bossen èn in de horeca. Twee grote paplepels die hebben geleid tot een in alle opzichten doordacht restaurantconcept. Hij oogst al jaren uit de natuur en voedselbos Lekker Landgoed. Zijn restaurant verwerkt alleen lokale producten, hij heeft bijna alle disposable plastics al uit het bedrijf verwijderd en wil vooral niet groter worden. In deze podcast neemt Victor ons mee in zijn visie op het nieuwe eten en het nieuwe leven.

 

Nicolaas Geijer
Aflevering 34, 18-9-2023

Wat gebeurt er als jonge mensen met alle benen en armen die ze hebben gewoon in de nieuwe werkelijkheid gaan staan. Van uitstervende biodiversiteit, stijgende temperaturen en hun toekomst? Denken en doen ze dan net zo als de voorgaande generaties of ontstaat er iets nieuws? De vraag stellen is hem beantwoorden. Het gesprek met de 25 jarige student, voedselboseigenaar èn adviseur Nicolaas Geijer begint vrij gewoon, maar eindigt met vergezichten waarvan wij als vijftigers niet eens wisten dat ze te zien waren.

Kaat Biesemans-Hoogewijs
Aflevering 33, 4-9-2023

Daar sta je dan, cursuscertificaat in de hand en op zoek naar nieuw werk en land. Kaat kan over deze zoektocht als geen ander vertellen want ze heeft hem doorleefd.

En daarnaast heeft ze een heerlijk frisse blik op deze wereld. Verliefd op natuur, goed in contact met vrijwilligers en stakeholders, alsmaar aan het leren en ondertussen waarschijnlijk onze eerste gast die een reguliere baan als voedselboswachter bij voedselbos Natuurplaats Binnenbos in Driebergen in de wacht heeft gesleept.

Chantal van Genderen
Aflevering 32, 21-8-2023

Chantal komt uit de kunstwereld maar trok steeds meer naar het groen, permacultuur en kruidengeneeskunde. Toen ze in 2017 vanaf haar balkonnetje in Amsterdam naar landelijk Brummen verhuisde kreeg ze niet alleen haar eerste eigen tuin, maar kon ze gelijk meedoen met het daar net opgerichte gemeenschapsvoedselbos. Een heerlijk gesprek vol interessante ervaringen, ongewone invalshoeken, wijze lessen, en een praktische visie op de toekomst.

Frank Heckman

Aflevering 31, 7-8-2023

Veel voedselbossen worden niet opgericht en beheerd door éen eigenaar, maar door een groep mensen. En dan is er dus sprake van een groepsproces en het is best lastig om dat goed te (blijven) doen.

Sociaal architect Frank Heckman van stichting Embassy of the Earth houdt zich al jaren bezig met een vernieuwende manier om groepen daadwerkelijk te laten samenwerken en dat doet hij onder andere door mensen weer te verbinden met de natuur. Ontdek in deze podcast hoe dat werkt.

John Vermeer

Aflevering 30, 24-7-2023

Hoe komt het toch dat er in Noord-Brabant zo veel voedselbossen zijn? En dat er juist daar ook zoveel rondom voedselbossen te doen is? Als je antwoord wil op die vraag luister dan naar deze podcast met Mister Brabant John Vermeer. Bomvol energie, tips en inspiratie en alles bij elkaar heel leerzaam voor wie dit wonder in andere provincies wil herhalen.

Diderik Clarebout

Aflevering 29, 10-7-2023

Diderik is een moderne, ecologische voedselbosboer. Op zijn boerderij de Woudezel, ongeveer 6 hectares groot, kweekt hij een polycultuur aan doorlevende bomen en struiken en hij heeft hij door de jaren heen ook een aantal goed doordachte verdienmodellen ontwikkeld. Iedereen die op die manier boer wil worden zou deze aflevering bomvol echte ervaring en heel veel tips niet moeten willen missen.

Martijn Ballemans, Wouter Veer en Geert van der Veer

Aflevering 28, 28-6-2023

Tijdens het drukbezochte Green Dream festival op 24 en 25 juni 2023 had Frank Gorter een goed gesprek met drie mensen tegelijkertijd. Natuurlijk zat de organisator van het festival, Martijn Ballemans, aan tafel, maar daarnaast een combinatie die heel bijzonder was: de oprichters van twee nieuwe, hoopvolle, schaalbare en solidaire boerderijconcepten: Geert van der Veer van Herenboeren en Wouter Veer, de oprichter van Lenteland. Wat dreef hen om tot hier te geraken, maar vooral, hoe zien zij de toekomst van boeren, landbouwtransitie en voedsel in Nederland?

Bert DHondt
Aflevering 27, 26-6-2023

Bert zou onderwijzer worden maar maakte in de jaren negentig eerst nog een levensveranderende reis naar Australië. Daarna besloot hij om thuis te blijven. En het land van zijn familie om te toveren tot een welhaast magisch voedselbos dat nu al meer dan 20 jaar oud is. Zo kan het wonen van de toekomst dus zijn! Bert vertelt over dit land en over hoe hij dus toch onderwijzer is geworden, maar dan van heel veel nieuwe Belgische en Nederlandse voedselboseigenaren.

Marly Bonten
Aflevering 26, 12-6-2023

We hebben inmiddels flink wat gesprekken gevoerd over het aanleggen en beheren van voedselbossen. Wat hun plek in het landschap en de landbouw is. Maar een andere grote vraag is zeker zo belangrijk, namelijk: wat kun je allemaal met het voedsel dat uit een voedselbos komt? Wordt dat echt een serieus alternatief voor de eenjarige teelten? Inclusief het bulkvoedsel. Marly heeft precies van deze vraag haar levenswerk van gemaakt en kan daar als geen ander over vertellen.

Joke Feenstra en Frank de Gram
Aflevering 25, 29-5-2023

Frank, Joke en hun financier vonden elkaar tijdens cursusjaar 2019 van Voedsel uit het Bos. En vervolgens hebben ze een compleet nieuw verdienmodel, voedselbosstartmodel en organisatiemodel ontwikkeld dat ecologisch is, maar ook sociaal, schaalbaar en kopieerbaar.

Marieke zegt het in de podcast al: zij zijn de toekomst. Luister hoe deze zorgmedewerker en marketeer samen nieuwe boer, communitymanager en politicus zijn geworden en nu al twee voedselbosprojecten zijn gestart en meerdere mensen echte banen in een nieuwe economie bezorgen.

Louis de Jaeger
Aflevering 24, 15-5-2023

Luisteraar… fasten your seatbelt! Want deze aflevering neemt je in sneltreinvaart mee naar de toekomst. Geschetst door iemand die op zijn 29e al meerdere wereldreizen heeft gemaakt, twee boeken heeft geschreven, diverse documentaires heeft gemaakt en meerdere ondernemingen leidt.

Hoe krijgt hij dat allemaal voor elkaar? Wat drijft hem tot die enorme productiviteit? Waarom juist deze activiteiten? En, hoe ziet hij de toekomst van de mens op deze planeet?

Stijn Heijs
Aflevering 23, 1-5-2023

Bedrijvendokter Stijn Heijs ging op zoek naar manieren om duurzaam en zelfvoorzienend te leven. Hij kwam voedselbossen tegen en was gelijk verkocht. Zijn woonplek werd van meet af aan een voedselbos. Maar, hij bleef natuurlijk ook zakelijk. Waar zitten de addertjes in het voedselbosgras? Hoe kun je er als boer van leven? Als bestuurslid van Stichting Voedselbosbouw Nederland is hij juist dit onderwerp -zoals een bedrijvendokter betaamt- helemaal aan het uitvlooien.

Fransjan de Waard
Aflevering 22, 17-4-2023

Een van de belangrijkste denkers en pioniers van de afgelopen jaren viert in 2023 het 30 jarig jubileum van zijn eenmansbedrijf. Een bedrijf waarin hij al die tijd bezig is geweest om mensen te overtuigen van de noodzaak om te veranderen. Anders wonen, anders werken, anders met energie omgaan, anders eten, en dat eten ook anders verbouwen. Hoe is het om terug te kijken? Wat is er niet en wat wel veranderd? En hoe ziet hij daar de rol van voedselbossen in? Juist ook naar de toekomst toe.

Marieke Karssen en Frank Gorter
Aflevering 21, 3-4-2023

Na een paar maanden winterrust gaan we opnieuw op zoek naar antwoorden. En, net als vorig jaar beginnen we bij onszelf. Waar zijn wij mee bezig? Wat willen wij dit seizoen graag weten en ontdekken? En, hoe hopen wij dat de landbouw- en voedselvraagstukken van deze tijd worden opgelost? Juist omdat de druk op het landschap steeds groter wordt en ook steeds meer mensen zich bewust worden van de dynamiek rondom de landbouwtransitie, willen wij dit jaar onze gasten nog meer doorvragen over hun visie op de toekomst. Te beginnen met onszelf dus.

Op toch best wel wat verzoek: het muziekje van 2023

We hebben een mapje gemaakt op onze google drive waar je het muziekje van 2023 kunt downloaden. Als je het ergens wil toepassen, graag eerst even toestemming vragen op info@voedseluithetbos.nl

Afleveringen 2022

Jelle Fekkes

Aflevering 20, 26-12-2022

In de laatste aflevering van seizoen 2022 gaan we in gesprek met Jelle Fekkes. Als landschapsarchitect heeft hij zich ontwikkeld tot voedselbosontwerper, al noemt hij zich graag systeemdenker. Het is voor hem belangrijk dat we de maakbaarheidsgedachte van het modernisme de juiste plek geven in ons landschap, maar ook dat we de drie vertrekpunten van Vitruvius (functionaliteit, degelijkheid en schoonheid) toepassen in onze ontwerpen. Als docent stimuleert hij mensen om zelf aan de slag gaan in hun eigen omgeving zonder daarbij te dogmatisch te worden.

Madelon Oostwoud

Aflevering 19, 12-12-2022

Op zoek naar voedselbosliteratuur in Nederland kan je er niet omheen, de boeken van Madelon Oostwoud. In haar publicaties weet zij praktische en bruikbare informatie over het aanleggen en beheren van voedselbossen en voedselbosranden te combineren met prachtige illustraties van eigen hand. Ze vertelt over hoe tekenen helpt bij het maken van een ontwerp, over hoe ze in haar kleine achtertuin Amsterdammers heeft leren composteren en natuurlijk over haar eigen voedselbos Schellinkwoud.

Marc Buiter

Aflevering 18, 28-11-2022

Marc Buiter noemt zichzelf een duurzaamheidsgeneralist. Dat klinkt heel onschuldig, maar in zijn geval betekent dit een leven lang keihard vechten om landbouw duurzamer te maken. En dat vechten doet hij bij voorkeur op een zeker niveau. Zodat het tenminste een beetje opschiet.

Een podcast met een indrukwekkende man die je zeker groot aan het denken zet. 

Max de Corte

Aflevering 17, 14-11-2022

Max de Corte is eigenlijk nooit wat ‘geworden’, maar via vele baantjes, telkens weer nieuwe startups, stadslandbouw, transitiontowns en heel vroege kennismaking met permacultuur ondertussen natuurlijk wèl een van de grote voedselbosexperts van het land.

In deze podcast vertelt hij zijn uniek interessante levensverhaal en lardeert dat rijkelijk met een verfrissende toekomstvisie. 

Jeroen Kruit

Aflevering 16, 31-10-2022

Wetenschappelijk onderzoek naar de vele opbrengsten van voedselbossen is lastig. Niet alleen omdat vrijwel alle voedselbossen jong en allemaal anders zijn, maar ook omdat je het over meerjarig onderzoek hebt en dat is per definitie een probleem. Wetenschappers die zich hierin jarenlang vastbijten noemen wij helden. Jeroen Kruit is daarbovenop ook nog als geen ander in staat om alle verschillende stromingen en onderzoeken bínnen de voedselboswereld te verbinden en zo te versterken. 

Weruschca Kirkegaard

Aflevering 15, 17-10-2022

In dit gesprek gaan we al snel breder dan het onderwerp voedselbossen en ook internationaal. Weruschca komt uit Denemarken, is al een leven lang ondernemer, heeft jarenlang gewerkt als interieurstylist en in de foodsector en brengt al die ervaring, energie en kwaliteiten vanuit een heel persoonlijke motivatie nu al een aantal jaar naar de wereld van permacultuur en vooral internationale en grootschalige regeneratieve landschapsontwerpen.

Malika Cieremans

Aflevering 14, 3-10-2022

In de categorie voedselbospioniers kun je Malika gerust een Pionier noemen. Zij is sinds haar studie bosbouw in de jaren negentig van de vorige eeuw al bezig met bomen, zelfvoorzienend leven, oorspronkelijke bevolkingen, voedsel en ecologische landbouw. Ze heeft veel gereisd en grote bossen en zowel vitale als vele vormen van verarmde ecosystemen gezien. Zij vertaalt die ervaring nu naar haar huidige werk en onderzoek naar voedselbossen. Dit gesprek had nog uren kunnen duren. Maar ook in deze 54 minuten krijg je al heel veel mee van haar unieke blik op leven, gezondheid en onze toekomst op deze planeet.

Bastiaan Rooduijn

Aflevering 13, 19-9-2022

Bastiaan is niet in één hokje te vangen. Hij is plantjesgek, voedselbosbouwer, ecoloog, ontwerper en onderzoeker, maar bovenal een zeer gedreven ideoloog vol doordachte en heel bijzondere eigen visies. Hij is onze jongste gesprekspartner, maar omdat hij al bijna van kinds af aan met de natuur en planten bezig is, ervoeren wij zijn meningen zeker niet als jong. Bastiaan denkt diep na over het landschap, de wetenschap, de natuur en de landbouw. Hij is dus -kortom- een echte pionier en een wetenschapper in hart en nieren die zeker niet mag ontbreken in deze podcast. 

Piet Moerman en Hilde Eylenbosch

Aflevering 12, 5-9-2022

Dit bijzondere Belgische echtpaar dat al een leven lang samen leeft en werkt heeft het roer een paar jaar geleden drastisch èn bijzonder degelijk omgegooid. Ze stopten met hun carrière als biotechnoloog, kochten 4,5 hectare landbouwgrond en ontwikkelen daarop diverse permacultuur- en agroforestry systemen zodanig dat ze wetenschappelijk controleerbaar zijn. Ze willen hiermee boeren, wetenschappers en het beleid in België inspireren en overtuigen met de echte feiten en cijfers van deze vernieuwende landbouwsystemen. 

Martijn Ballemans

Aflevering 11, 22-8-2022

Opgegroeid in een Vinex-wijk, en van koers veranderd door een waanzinnige wereldreis, is Martijn Ballemans inmiddels een veelgevraagd permacultuur- en voedselbosdocent. Hij weet niet alleen veel over de inhoud, maar door zijn achtergrond in het onderwijs ook over didactiek en werkvormen. Ons gesprek ging over keuzes, over de toekomst, over de landbouw en misschien vooral wel over dromen met focus. 

Sjef van Dongen

Aflevering 10, 8-8-2022

Sjef heeft een unieke, energieke en positieve kijk op de voedseltransitie. Deze tiende podcast barst dan ook van de geweldige ideeën en heerlijke oneliners. Maar ons gesprek ging ook flink de diepte in. Net zo makkelijk eigenlijk. Waar komt zijn visie uit voort en hoe heeft hij zijn bedrijven gebouwd? Hoe is zijn denken gegroeid? En hoe kijkt Sjef naar de toekomst en zijn rol daarin?
Slogans als ‘One Planet, Plant it’ en ‘Mensen kunnen niet in een keer van recht naar rond’ laten al zien dat Sjef zelf helemaal rond is en tegelijkertijd iedereen die recht denkt simpelweg de hand reikt en naar een fantastisch groene toekomst leidt.

Arne Driessen

Aflevering 9, 25-7-2022

Hoe willen we de wereld van de toekomst financieel mogelijk maken? Hoe houden we de landbouw en voedselbossen in het bijzonder rendabel èn binnen de menselijke maat. Hoe leren we ondernemers en financiers anders denken over impact, rente en exits? Arne kan hier niet alleen boeiend over vertellen, hij voert de daad ook bij het woord. Samen met zijn moeder investeert hij het familievermogen op een manier die voedselbosondernemers en kwekers in verrassend mooie ondernemingsvormen op weg helpt naar rendabele gezonde ondernemingen.

Vincent Bogaart

Aflevering 8, 11-7-2022

Vincent is in staat om unieke bruggen te slaan. Hij is opgegroeid in de natuur, maar heeft ook ruime ervaring in de wereld van chemie en financiën. Hij spreekt de taal van al deze werelden. Maar, het mooiste is, hij praat niet alleen, maar is een weg ingeslagen waarin hij geheel volgens zijn toekomstvisie woont, werkt en eet. Op zoek naar een leefwijze waarin wij mensen weer passen binnen de mogelijkheden van de planeet. 

Heleen Eshuis

Aflevering 7, 27-6-2022

Een voedselbos start je voor de komende 400 jaar en dus voor alle generaties van de toekomst. Te beginnen bij de kinderen van nu. Heleen Eshuis heeft een heel eigen visie op voedselbossen, en wil met haar stichting Bosnodig, en het eerste voedelbos in Voorst, kinderen en mensen weer verbinden met de smaken en de prachtige diversiteit van de natuur

Liesbeth van Bemmel

Aflevering 6, 13-6-2022

Liesbeth heeft om twee redenen een uniek verhaal te vertellen binnen de voedselboswereld. Om te beginnen heeft ze een juridische achtergrond en kan ze zich uitstekend verplaatsen in de wereld van beleid en regelgeving. En vervolgens heeft ze haar voedselbos met zeker gemak midden in het vlakke groene hart van Nederland weten te realiseren. Voedselboskenners weten dan dat ze iets heel bijzonders voor elkaar heeft gekregen!  Het is haar missie om vanuit een groot groen hart steeds meer pioniers te begeleiden, zodat zij het pad voor de volgende generatie begaanbaarder zullen maken. 

Sabine Philips

Aflevering 5, 30-5-2022

Sabine Philips verbindt. Eeuwenlange landgoedhistorie met moderne voedselbossen; spirituele yoga met praktisch boeren; verre reizen met eenvoudig leven. En ze neemt zo iedereen heel makkelijk mee op reis. Vrienden uit de stad, buren uit het dorp, andere pachters van het landgoed, de complexe familie en nu jou, de luisteraar, naar een heel aantrekkelijk voedselbosconcept. Midden in het Dalfse bos in Overijssel. 

Wouter van Eck

Aflevering 4, 16-5-2022

Vrijwel iedere spreker in deze podcast benoemt hem als grote inspiratiebron. Maar, door wat en wie werd Wouter van Eck zelf geïnspireerd? Hoe kwam hij op het idee om op een dag een akker te kopen en voedselbos Ketelbroek daarop aan te planten? Natuurlijk vroegen we hem ook naar zijn toekomstvisie maar we zijn best wel heerlijk blijven stilstaan bij zijn grote liefde: de waanzinnig mooie magie van de twee machtigste processen van deze planeet: fotosynthese en het bodemschimmelwebproces en wat die processen eigenlijk betekenen.

Martijn Aalbrecht

Aflevering 3, 2-5-2022

Martijn Aalbrecht zoekt al meer dan vijftien jaar naar duurzame manieren om zijn leven in te richten en heeft al doende het voedselbos ontdekt. Hoe kwam hij  van nieuwbouwwijk, een goede baan bij een bank en met een jong gezin op sleeptouw uiteindelijk terecht waar hij nu is? Een veelgevraagd docent en adviseur op het gebied van voedselbossen en plantgoed-vermeerdering. En hoe ziet hij de toekomst van voedselbossen in Nederland?

Evelyn Derksen

Aflevering 2, 18-4-2022

Evelyn Derksen is ontwerper, docent, landschapsarchitect, laatbloeier, plantengek en door haar actieve deelname, al vanaf het directe begin, aan stichting Voedselbosbouw Nederland inmiddels ontwerper van bijna alle grote voedselbossen van Nederland. Wat is haar verhaal en haar visie op het voedselboslandschap van Nederland?

Frank Gorter en Marieke Karssen

Aflevering 1, 7-4-2022

Voordat ze met andere voedselbospioniers gaan praten, spreken Marieke en Frank eerst eens goed met elkaar. Waarom zijn zij hiermee begonnen? En dan bedoelen ze niet alleen de podcast, maar ook hun enthousiasme voor voedselbossen als het antwoord op zo ontzettend veel transitievraagstukken tegelijk. Wanneer hoorden zij er voor het eerst van? En wat gebeurde er daarna? Of niet? En hoe kijken ze aan tegen de toekomst van de landbouw, de voedselvoorziening, de maatschappelijke vraagstukken en natuurlijk de voedselbossen zelf.

Abonneer je op de voedselboscast

En geef ons veel sterretjes en likes, want dan luisteren er vanzelf meer mensen naar de voedselboscast.

Apple podcast
Apple Podcast
Google podcast
Google Podcast
Spotify
Spotify
excursie naar ketelbroek

Meer leren over voedselbossen?

Op Voedsel uit het Bos vind je heel veel gratis kennis. Over wat voedselbossen zijn.. en niet zijn, over hoe je ze thematisch kan invullen en wat daar dan de begroting en plantenlijst bij kan zijn. Recent hebben we dit nog mooier gemaakt met de voedselbos-receptentool. Hier kun je niet alleen zes recepten voor herkenbare landschappen vinden en downloaden, maar er ook zelf nog mee begroten.

Als je een profiel hebt op dit platform en jouw voedselbos daar hebt aangemaakt, kun je ook meedoen met het citizen science voedselbosmonitoringssysteem. Zo bouwen we samen de bewijslast op dat voedselbossen inderdaad die mooie beloftes over klimaatrobuustheid, CO2 opslag en een winstgevende oogst gaan waarmaken. 

Wil je meer leren over voedselbossen? Neem dan een kijkje bij onze cursussen.

De voedselboscast is niet gratis

Of eigenlijk.. tot nu toe was dat wel zo. We maakten hem grotendeels gratis, maar dat is niet vol te houden. Dus, draag jij de voedselboscast een warm hart toe? Doneer dan een bedrag dat jij kan missen en waarvan jij vindt dat de voedselboscast waard is.
Als referentie geven we aan dat één voedselboscastaflevering 500 euro kost tegen een uurtarief van 45 euro.
Dank je wel!

Voedsel uit het Bos is een vereniging die op weg is om de ANBI status te krijgen, maar, voor de volledigheid: dat is nu nog niet zo. Hier staat hoe je ook nu al belastingvrij kan doneren aan een vereniging. Dat is te ingewikkeld voor kleine bedragen. Mocht je grotere bedragen willen geven, neem dan even contact met ons op.