De Voedselboscast

Elke twee weken een nieuw gesprek

Dit is de Voedselboscast. Jouw twee-wekelijkse update over alles wat te maken heeft met professionele voedselbossen en de pioniers die hier mee bezig zijn. Frank Gorter en Marieke Karssen van Voedsel uit het Bos gaan op reis naar de keukentafels van de voedselbospioniers van Nederland. Ze willen alles te weten komen over hun diepere motivaties, wat voedselbossen voor hen betekenen en hoe zij de toekomst van voedselbossen in Nederland en misschien wel de wereld zien. Zij doen dit omdat ze de voedselbosbeweging toegankelijker willen maken voor een groter publiek. Want, voor ons bij Voedsel uit het Bos staan de voedselbossen en hun pioniers symbool voor de grote voedseltransitie van onderop. 

Afleveringen

Sjef van Dongen

Aflevering 10, 8-8-2022

Sjef heeft een unieke, energieke en positieve kijk op de voedseltransitie. Deze tiende podcast barst dan ook van de geweldige ideeën en heerlijke oneliners. Maar ons gesprek ging ook flink de diepte in. Net zo makkelijk eigenlijk. Waar komt zijn visie uit voort en hoe heeft hij zijn bedrijven gebouwd? Hoe is zijn denken gegroeid? En hoe kijkt Sjef naar de toekomst en zijn rol daarin?
Slogans als ‘One Planet, Plant it’ en ‘Mensen kunnen niet in een keer van recht naar rond’ laten al zien dat Sjef zelf helemaal rond is en tegelijkertijd iedereen die recht denkt simpelweg de hand reikt en naar een fantastisch groene toekomst leidt.

Arne Driessen

Aflevering 9, 25-7-2022

Hoe willen we de wereld van de toekomst financieel mogelijk maken? Hoe houden we de landbouw en voedselbossen in het bijzonder rendabel èn binnen de menselijke maat. Hoe leren we ondernemers en financiers anders denken over impact, rente en exits? Arne kan hier niet alleen boeiend over vertellen, hij voert de daad ook bij het woord. Samen met zijn moeder investeert hij het familievermogen op een manier die voedselbosondernemers en kwekers in verrassend mooie ondernemingsvormen op weg helpt naar rendabele gezonde ondernemingen.

Vincent Bogaart

Aflevering 8, 11-7-2022

Vincent is in staat om unieke bruggen te slaan. Hij is opgegroeid in de natuur, maar heeft ook ruime ervaring in de wereld van chemie en financiën. Hij spreekt de taal van al deze werelden. Maar, het mooiste is, hij praat niet alleen, maar is een weg ingeslagen waarin hij geheel volgens zijn toekomstvisie woont, werkt en eet. Op zoek naar een leefwijze waarin wij mensen weer passen binnen de mogelijkheden van de planeet. 

Heleen Eshuis

Aflevering 7, 27-6-2022

Een voedselbos start je voor de komende 400 jaar en dus voor alle generaties van de toekomst. Te beginnen bij de kinderen van nu. Heleen Eshuis heeft een heel eigen visie op voedselbossen, en wil met haar stichting Bosnodig, en het eerste voedelbos in Voorst, kinderen en mensen weer verbinden met de smaken en de prachtige diversiteit van de natuur

Liesbeth van Bemmel

Aflevering 6, 13-6-2022

Liesbeth heeft om twee redenen een uniek verhaal te vertellen binnen de voedselboswereld. Om te beginnen heeft ze een juridische achtergrond en kan ze zich uitstekend verplaatsen in de wereld van beleid en regelgeving. En vervolgens heeft ze haar voedselbos met zeker gemak midden in het vlakke groene hart van Nederland weten te realiseren. Voedselboskenners weten dan dat ze iets heel bijzonders voor elkaar heeft gekregen!  Het is haar missie om vanuit een groot groen hart steeds meer pioniers te begeleiden, zodat zij het pad voor de volgende generatie begaanbaarder zullen maken. 

Sabine Philips

Aflevering 5, 30-5-2022

Sabine Philips verbindt. Eeuwenlange landgoedhistorie met moderne voedselbossen; spirituele yoga met praktisch boeren; verre reizen met eenvoudig leven. En ze neemt zo iedereen heel makkelijk mee op reis. Vrienden uit de stad, buren uit het dorp, andere pachters van het landgoed, de complexe familie en nu jou, de luisteraar, naar een heel aantrekkelijk voedselbosconcept. Midden in het Dalfse bos in Overijssel. 

Wouter van Eck

Aflevering 4, 16-5-2022

Vrijwel iedere spreker in deze podcast benoemt hem als grote inspiratiebron. Maar, door wat en wie werd Wouter van Eck zelf geïnspireerd? Hoe kwam hij op het idee om op een dag een akker te kopen en voedselbos Ketelbroek daarop aan te planten? Natuurlijk vroegen we hem ook naar zijn toekomstvisie maar we zijn best wel heerlijk blijven stilstaan bij zijn grote liefde: de waanzinnig mooie magie van de twee machtigste processen van deze planeet: fotosynthese en het bodemschimmelwebproces en wat die processen eigenlijk betekenen.

Martijn Aalbrecht

Aflevering 3, 2-5-2022

Martijn Aalbrecht zoekt al meer dan vijftien jaar naar duurzame manieren om zijn leven in te richten en heeft al doende het voedselbos ontdekt. Hoe kwam hij  van nieuwbouwwijk, een goede baan bij een bank en met een jong gezin op sleeptouw uiteindelijk terecht waar hij nu is? Een veelgevraagd docent en adviseur op het gebied van voedselbossen en plantgoed-vermeerdering. En hoe ziet hij de toekomst van voedselbossen in Nederland?

Evelyn Derksen

Aflevering 2, 18-4-2022

Evelyn Derksen is ontwerper, landschapsarchitect, laatbloeier, plantengek en door haar actieve deelname, al vanaf het directe begin, aan stichting Voedselbosbouw Nederland inmiddels ontwerper van bijna alle grote voedselbossen van Nederland. Wat is haar verhaal en haar visie op het voedselboslandschap van Nederland?

Frank Gorter en Marieke Karssen

Aflevering 1, 7-4-2022

Voordat ze met andere voedselbospioniers gaan praten, spreken Marieke en Frank eerst eens goed met elkaar. Waarom zijn zij hiermee begonnen? En dan bedoelen ze niet alleen de podcast, maar ook hun enthousiasme voor voedselbossen als het antwoord op zo ontzettend veel transitievraagstukken tegelijk. Wanneer hoorden zij er voor het eerst van? En wat gebeurde er daarna? Of niet? En hoe kijken ze aan tegen de toekomst van de landbouw, de voedselvoorziening, de maatschappelijke vraagstukken en natuurlijk de voedselbossen zelf.

Abonneer je op de voedselboscast

Apple podcast
Apple Podcast
Google podcast
Google Podcast
Spotify
Spotify

Wie werken (nog niet) mee aan deze podcast?

Wij, Frank en Marieke liepen al best lang met het vage idee ‘we gaan eens een podcast maken’. Er waren ook wat cursisten die er een zet aan gaven en na het webinar van november 2021 zeiden nog meer mensen dat wij dit zouden kunnen. En toen hebben we het gedaan. 

We hebben zelf apparatuur gekocht, zelf geïnvesteerd in hoe je dit goed doet en dat alles zonder dat er een vorm van inkomsten tegenover staan. In onze eigen tijd. Hetzelfde geldt voor alle voedselbospioniers die te gast zijn in onze afleveringen. 

Wij doen dit omdat wij ervan overtuigd zijn dat juist op dit moment in de tijd van de ontwikkelingen van voedselbossen en nieuwe vormen van land- en bosbouw het belangrijk is om wat grote vragen te stellen. Hoe kwamen we hier, wat is hier en waar gaan we naartoe? En, gaan voedselbossen inderdaad de antwoorden bieden waarop zo ontzettend worden gehoopt? En, hoe kunnen we meer mensen mee laten denken over die grote vragen? Een podcast is hiervoor een heel geschikt middel.

Maar, we zijn zeker dankbaar voor hulp. Een sponsor die ook inhoudelijk past bij Voedsel uit het Bos, en deze podcast, en bij wil dragen aan het mogelijk maken ervan is zeer welkom. Neem in dat geval gerust contact met ons op.

excursie naar ketelbroek

Meer leren over voedselbossen?

Op Voedsel uit het Bos vind je heel veel gratis kennis. Over wat voedselbossen zijn.. en niet zijn, over hoe je ze thematisch kan invullen en wat daar dan de begroting en plantenlijst bij kan zijn. Nog mooier is als je meedoet op het platform en ook met jouw  voedselbos meedoet aan het citizen science voedselbosmonitoringssysteem. Zo bouwen we samen de bewijslast op dat voedselbossen inderdaad die mooie beloftes over klimaatrobuustheid, CO2 opslag en een winstgevende oogst gaan waarmaken. 

Wil je meer leren over voedselbossen? Neem dan een kijkje bij onze cursussen.