2 uur, 3 presentaties, 300 actieve deelnemers, veel vragen en hun antwoorden
Het project Meet je Voedselbosoogst, waarin The Plant, Wageningen University & Research Centre, communicatiebureau De Lynx, samen met voedselbos Ketelbroek en landgoed Welna vier meetinstrumenten hebben ontwikkeld waarmee voedselboseigenaren zelf hun oogsten bij kunnen houden, beleefde op 29 oktober 2020 haar finale. De drie presentaties kun je hieronder per stuk bekijken, het webinar als geheel vind je daaronder. We kregen heel veel vragen via de chat, die hebben we uitgewerkt tot een heuse FAQ.
Wouter van Eck van Voedselbos Ketelbroek over het belang van voedselbossen
Wouter van Eck vertelt wat een voedselbos is en welke rol het kan spelen bij de oplossingen van de grote crises van dit moment: de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis en de voedsel(gezondheids)crisis.
Jeroen Schütt van Wageningen University & Research Centre over de wetenschappelijke waarde van de tests
Jeroen Schütt vertelde hoe de tests zijn samengesteld en wat er zelfs in de testfase al inhoudelijk uit te destilleren valt. Hij roept zo veel mogelijk voedselboseigenaren op om met de tool mee te doen.
Marieke Karssen van The Plant over de tool en de data
Marieke vertelt wat meer over de ervaringen die de testers hadden in de testfase en wat ze nog meer wensen, ze geeft een demo van de tool zelf en gaat dieper in op de open databron en wat jij als voedselboseigenaar dus deelt met de wereld.
Het webinar als geheel
Het hele webinar is meer dan deze drie delen. Ook algemene vragen en respons op de polls worden behandeld. De duur van het hele webinar is twee uur.
Over de deelnemers aan het webinar en hun mening en vragen
Er waren meer dan 600 inschrijvingen voor dit webinar. Meer dan de helft was live aanwezig en heeft ondertussen druk met elkaar gecommuniceerd. Erg leuk om te zien hoe graag men elkaar wil vinden. We hebben de deelnemende mensen ook om hun mening gevraagd tijdens het webinar. Dat ging technisch niet altijd super, maar de leukste uitkomsten vind je hieronder.
Ook zijn er heel veel vragen gesteld. Sommige beantwoorden we individueel, maar de meeste vind je terug op de veelgestelde vragen pagina.

We vroegen helemaal aan het begin van het webinar nog naar de achtergrond van mensen, maar die poll stond er te kort om zinvolle output te even. Deze polls, over de motivatie om voedselbossen te willen en te willen starten werden wel door veel deelnemers beantwoord. De antwoorden laten zien dat deze doelgroep zeer positief staat ten opzichte van meer voedselbossen en dat, net als bij de testers, de biodiversiteitscrisis en voedselproductie de belangrijkste drijvers zijn.

Zie ook onze Veelgestelde vragen, maar deze groep deelnemers is al heel vrij kalm over het gebruik van exoten in voedselbossen. Maar let wel op: ook in deze groep vindt een kwart dat exoten wel een belangrijk aandachtspunt zijn.

Gevraagd naar de motivatie om met de tool mee te doen zie je dat men vooral wil zien hoe het eigen voedselbos qua oogsten presteert ten opzichte van andere voedselbossen, en dat een bijdrage aan de wetenschap op de tweede plek staat.

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met ons cookie en privacybeleid