?
Ik heb een vraag

Plantdag Lindebomen 18 november,

Tussen Overloon en Stevensbeek, Noord-Brabant, liggen in het gebied de Hondsbergen veel productiebossen. Deze bossen bestaan uit grote monoculturen en worden periodiek gekapt. Het betreft met name naaldhout en Amerikaanse eik. Deze bosbouwmethode geeft een gebrekkige biodiversiteit, beperkte CO2-opname en ook een minimaal financieel rendement. Er is geen geld voor goed beheer en de bossen worden gebruikt worden voor allerlei ongewenste activiteiten zoals bijvoorbeeld motorcrossen en het dumpen van afval. Dit is exemplarisch voor duizenden hectare bos in Brabant
Op een perceel van ongeveer 26 hectaren onderzoeken we samen met de universiteit Utrecht hoe de biodiversiteit en CO2 opslag in de bossen verbeterd kan worden en het rendement verhoogd zonder periodiek kappen. Hiervoor worden vele soorten bomen aangeplant met als doel het creëren van een bos met inkomsten uit bosbijproducten zoals bv paddenstoelen, kastanjes, eikels en bessen. Dit moet leiden tot bossen die gedurende eeuwen niet gekapt worden omdat de inkomsten uit het levende bos groter zijn dan die van hout.
Een belangrijke stap is het vervangen van een deel van de naaldbomen door bomen die het bos en bodem verbeteren zoals linden, elzen en wilgen.
Op 18 November is een plantdag georganiseerd om Lindebomen te planten. We doen dit met vrijwilligers. Het planten is geen zwaar werk maar vereist wel enig geduld en toewijding. Met grondboren worden de gaten gemaakt en daarna is het belangrijk om de boom zorgvuldig te planten. Dit laatste is handarbeid. De bodem is slecht en de jonge linde kan alleen overleven als deze juist wordt geplant.
De Lindebomen waren enkele duizenden jaren geleden de dragende bomen van het ecosysteem. Dit moeten ze nu ook weer worden.
Heb je tijd en zin om even te helpen, stuur een mailtje naar hondsbergen@pm.me of kom naar:

Stevensbeekseweg 12A
5825 JC Overloon
Het dagschema:
Inloop 9:15
9:30 instructie en planten
11:00 koffie
13:00 lunch
15:00 Thee
17:00 afronden
Mocht je een deel van de dag kunnen dan is dat heel behulpzaam.
Met vriendelijk en groeten en hopelijk tot de 18e.

Maak een account of log in om te kunnen reageren op dit prikbordbericht.

← Terug naar prikbord