Een compleet aanbod aan cursussen en opleidingen

Leer in je eigen tempo alles over voedselbossen

The Plant biedt een volledig palet aan cursussen en modulair af te nemen opleidingen voor niet alleen de voedselboseigenaar, maar ook voor adviseurs, ontwerpers, beleidsmakers en landeigenaren.
We bieden dit pakket vanaf 2021 aan in een ook qua data en studiesnelheid flexibel af te nemen combinatie van digitale lesmodules en live dagen waarin je voedselbossen kan bezoeken.

De modules van de jaartraining

Onderstaande drie modules vormen samen één intensieve opleiding, van een jaar, waarin je alle aspecten die je moet ontwikkelen voor een succesvol voedselbos zult tegenkomen. Heb je al eerder elders een jaartraining gevolgd, of module 1 bij The Plant, dan kun je verderleren oppakken vanaf module 2. Wil je helemaal zelf niet gaan ontwerpen, hou het dan bij 1 en 3. Zo kan iedereen zijn of haar eigen pakket samenstellen.
Nieuw dit jaar is de compleet digitale leeromgeving en de flexibele opzet van de live dagen.
cursusgroep-basis

1. Ieder voedselbos begint bij de basis

20 lesuren, 20 studie-uren, 2 live excursies (halve dag per excursie)  start in ieder geval in maart, wellicht later in het jaar nog een keer. Investering € 350,- ex BTW voor alleen de digitale module en € 500,-inclusief de live excursies. Groepsgrootte, maximaal 30

De basismodule voedselbossen is voor iedere opleiding inderdaad de basis. In deze module leer je over de lagen van een voedelbos, de succesfactoren voor een voedselbos, successie, bodemsoorten en  microrhyzza, en proef je een beetje aan wat een ontwerp inhoudt en een goed beplantings- en bedrijfsplan.

2. Het ontwerpproces van een voedselbos

20 lesuren, 40 studie-uren, 1 live lesdag, 2 live excursies (halve dag per excursie) start eenmalig  in mei. Investering € 750,- ex BTW
Groepsgrootte, maximaal 15

In deze module ga je dieper in op de vraagstukken van het ontwerpen van een voedselbos. Hoe verloopt een klantproces? Waar vind je informatie? Hoe kun je snel professioneel je ideeën schetsen? Wat moet je weten om een goed beplantingsplan te maken? Ook krijg je introductielessen in Illustrator.

Ontwerpen voor voedselbossen
cursisten in module bedrijfsplan

3. Hoe maak je een goed bedrijf van of plan voor je voedselbos?

20 lesuren, 40 studie-uren, 1 live lesdag, 2 live excursies (halve dag per excursie) start eenmalig  in september. Investering € 750,- ex BTW
Groepgrootte, maximaal 15

Veel plannen blijven steken in dromen. Als jij wil leren hoe je moet doorpakken, dan is deze module voor jou. Zelfs al heb je nog geen concreet plan, het doorlopen van dit proces maakt dromen concreet. Je weet dan wat je nodig hebt, of nog mist. En, wij verbinden deze module met serieuze investeerders en daar zijn in voorgaande jaren al mooie voedselbossen uit voortgekomen.

Trainingen voor professionals

Training voor rentmeesters en andere (land)adviseurs

40 lesuren, 20 studie-uren, 2 live lesdagen, 2 live excursies (halve dag per excursie) start  in april. Investering € 1.750,- ex BTW. Groepsgrootte, maximaal 20. Ook af te nemen als In company training

Steeds vaker worden wij benaderd door rentmeesters en bos- of landbouwadviseurs over wat natuurinclusieve landbouw en voedselbossen precies zijn en wat boeren en landeigenaren met de verschillende vormen kunnen. Deze adviseurs hebben een heel andere vraag dan mensen die zelf een voedselbos willen starten. Zij willen weten over regelgeving, subsidies, kosten en baten, en over hoe zij hun klanten hierover het beste kunnen adviseren. Deze training biedt op maat antwoord op vragen van specifiek deze beroepsgroep, en wordt ook inhoudelijk mede vormgegeven door mensen uit het vak.

Training voor biologen en ecologen

30 lesuren, 30 studie-uren, 1 live lesdag, 3 live excursies (halve dag per excursie) start  in mei. Investering € 1.750,- ex BTW. Groepsgrootte, maximaal 20. Ook af te nemen als In company training

Voedelbossen roepen veel discussie op bij ecologen en biologen. Maar, er is ook een kennislacune. Met name over exoten en schimmelopbouw in de bodem. Een gewone basiscursus is voor deze groep te traag en te algemeen van opzet. Daarom hebben we deze training ontwikkeld. We gaan hier echt de diepte in op al deze onderwerpen en je krijgt ook volop de ruimte voor specifiek jouw vragen. De cursus wordt ook inhoudelijk mede vormgegeven door mensen uit het vak.

Overige trainingen voor professionals

Volgens hetzelfde idee als voor de rentmeesters en de biologen werken wij op dit moment trainingen uit voor landschapsarchitecten, beleidsmakers en koks. Schrijf je hieronder in en we houden je op de hoogte.

Losse verdiepingsmodules

Ook doorleren wordt modulair

Begin 2021 maken we dit lijstje definitief. Deze modules zijn alleen toegankelijk voor bestaande cursisten/deelnemers uit deze of vorige jaargangen of als je anderszins kan aantonen dat je de basis al onder de knie hebt. Dit om het niveau van de module te waarborgen.
De modules zijn:

  • dieper ingaan op de mogelijkheden van Illustrator als ontwerptool
  • leren enten en stekken
  • leren paddestoelen kweken

Iedere module zal op een eigen manier worden ingevuld qua duur en groepsgrootte en dat zal de prijs bepalen. Laat hieronder weten waarin je geïnteresseerd bent, en dan houden we je op de hoogte.

Communicatiebureau de Lynx
Wageningen University and Research
Foodforest Ketelbroek
Stichting Voedselbosbouw
Van Hall Larenstein
De Bosgroepen
Landgoed Welna