Data delen met de wetenschap

Hoe werkt de open databron?

Iedereen kan de data van de voedselbosmonitoring inzien via de onderstaande links. We bieden niet één link, maar per meting en per jaar een aparte link. De data wordt geleverd in het JSON format en zo kan iedere wetenschapper zien hoe voedselossen scoren op hun ecologische oogsten. Het is ook mogelijk om hier een tool of app mee te maken, maar natuurlijk hebben wij dat al gedaan. Maak een account op deze site en vergelijk de verschillende jouw voedselbos met andere voedselbossen.

CO2opslag in bomen

Invoer 2020 2021 2022 2023

Biodiversiteit

Invoer uit 2020 2021 2022 2023

Economie

Wiens data is dit?

Iedere voedselboseigenaar die een account aanmaakt op voedseluithetbos.nl zegt ja tegen het delen van zijn of haar voedselbosdata met een open databron die door iedere onderzoeker kan worden geraadpleegd. We beloven, en dat kun je zelf ook testen, dat deze data niet dieper op jou als eigenaar is terug te voeren dan op provincie en grondsoortniveau. Deze data wordt dynamisch gedeeld. Dus, zodra jij iets hebt ingevoerd, wordt de datastroom die voedseluithetbos.nl via bovenstaande links openbaar deelt aangepast.

Binnen de tool kun je ervoor kiezen om jouw ecologische data met de andere eigenaren te delen. Wij raden je aan om dat te doen, want het is heel erg leerzaam om te zien hoe andere voedselbossen van ongeveer de leeftijd van de jouwe en diezelfde grondsoort het doen en die krijg je alleen te zien als je dat zelf ook deelt.

Je kunt altijd stoppen met deelnemen. Al jouw data wordt dan, als je dat wenst, uit de tool verwijderd en deelnemers zien jouw informatie niet meer. De live datastroom wordt ook aangepast, maar let wel op, data die al een keer door een wetenschapper is gebruikt is niet meer in onze handen.

Waarom doe je mee?

Allereerst: doe het voor jezelf. Leer op een andere manier kijken naar je  land. Leer van de resultaten van andere voedselbossen en volg de voortgang van de vele oogsten van je voedselbos.

Ten tweede, doe het om de wetenschap te helpen. Er is geen ander onderzoek waarvan we weten dat alle eigenaren van voedselbossen samen wetenschappelijke gegevens op de lange termijn creëren. De gegevens zijn niet erg gedetailleerd, maar de verzameling ervan is zo eenvoudig dat de resultaten vrij uniform en daarom zeer waardevol zijn. Wageningen University bedankt je alvast heel hartelijk voor jouw deelname.