Data delen met de wetenschap

Hoe werkt de open databron?

Iedereen kan de data van de voedselbosmonitoring inzien via de onderstaande links. We bieden niet één link, maar per meting en per jaar een aparte link. De data wordt geleverd in het JSON format en zo kan iedere wetenschapper zien hoe voedselossen scoren op hun ecologische oogsten. Het is ook mogelijk om hier een tool of app mee te maken, maar natuurlijk hebben wij dat al gedaan. Maak een account op deze site en vergelijk de verschillende jouw voedselbos met andere voedselbossen.

Bodemdieren

Haal hier de de invoer voor de bodemdieren uit 2020 op.

CO2opslag in bomen

Haal hier de invoer voor de CO2opslag in bomen uit 2020 op.

CO2opslag in de bodem

Haal hier de de invoer voor de CO2opslag in de bodem uit 2020 op.

Biodiversiteit

Haal hier de invoer voor de biodiversiteit uit 2020 op.

Economie

Wiens data is dit?

Iedere voedselboseigenaar die een account aanmaakt op voedseluithetbos.nl zegt ja tegen het delen van zijn of haar voedselbosdata met een open databron die door iedere onderzoeker kan worden geraadpleegd. We beloven, en dat kun je zelf ook testen, dat deze data niet dieper op jou als eigenaar is terug te voeren dan op provincie en grondsoortniveau. Deze data wordt dynamisch gedeeld. Dus, zodra jij iets hebt ingevoerd, wordt de datastroom die voedseluithetbos.nl via bovenstaande links openbaar deelt aangepast.

Binnen de tool kun je ervoor kiezen om jouw ecologische data met de andere eigenaren te delen. Wij raden je aan om dat te doen, want het is heel erg leerzaam om te zien hoe andere voedselbossen van ongeveer de leeftijd van de jouwe en diezelfde grondsoort het doen en die krijg je alleen te zien als je dat zelf ook deelt.

Je kunt altijd stoppen met deelnemen. Al jouw data wordt dan, als je dat wenst, uit de tool verwijderd en deelnemers zien jouw informatie niet meer. De live datastroom wordt ook aangepast, maar let wel op, data die al een keer door een wetenschapper is gebruikt is niet meer in onze handen.