nieuws–6 februari 2024 – geschreven door:Marieke Karssen

Een voedselbos is niet zomaar een stapel bomen en struiken die eetbaar zijn. Een succesvol voedselbos, dat je niet hoeft te bemesten, en waar niets door ons mensen hoeft te worden bestreden, kent een systeem. Over die systemen is gelukkig veel consensus. Maar er zijn ook verschillen. In dit thema hoor je vier voedselboscasts over de essentie van wat een voedselbos voor hen is en waarom ze zo’n fantastische oplossing voor… alles eigenlijk zijn.

Zoveel voedselbossen.. zoveel soorten voedselbossen

Praatplaat thema voedselbossen door Marieke van der Velden, Eyeopeners

Iedere voedselbosexpert zal willen beginnen bij het gezonder maken van de bodem. Iedere voedselbosexpert zal een ecologisch zo rijk mogelijk systeem willen bouwen en dat baseren op het natuurlijke systeem van successie. En iedere expert zal zoveel mogelijk leven in zijn of haar systeem willen uitnodigen.

Maar, er zijn ook verschillen in visie en aanpak. Iedere expert komt uit een andere geschiedenis, zit op andere grond, is gestart in een andere tijd en heeft natuurlijk, als echte eigenwijze pionier, een andere visie. Dat is geweldig! En heel rijk om naar te luisteren.

In dit thema diepen we die overeenkomsten en verschillen verder uit. We stellen je vier podcasts uit de Voedselboscast voor die ieder veel vertellen over een specifieke visie op de ecologie en systematiek van voedselbossen en over welke belangrijke en positieve antwoorden alle soorten voedselbossen bieden op de grote ecologische, klimatologische en sociale crises van deze tijd.

Geniet, terwijl je luistert ook van de prachtige praatplaat die Marieke van der Velden van Eyeopeners erbij heeft gemaakt. Van iedere podcast heeft ze natuurlijk maar een klein hapje kunnen visualiseren, maar dat hapje vertegenwoordigt wel de kern uit dit thema.

Wil je meer lezen over het waarom van deze bundeling in themas? Lees dan hier verder.

Podcast 4: Wouter van Eck

Dé podcast om mee te beginnen is die van Wouter van Eck. Hij legt niet alleen de kern uit van het principe achter ieder voedselbos, maar is ook de grote pionier die in Nederland voedselbossen zelfs letterlijk op de menukaart heeft weten te krijgen. Zijn visie begon in de tropen en hij heeft een enorme rol gespeeld in het vertalen van zo’n tropisch bos naar voedselbossen in gematigde streken.

Podcast 14: Malika Cieremans

De podcast met Malika Cieremans is een logisch vervolg. Zij is misschien nog wel langer bezig met het onderwerp, maar op een heel andere manier en ook vanuit een heel andere achtergrond, namelijk die van de bosbouw-wetenschap. Zij heeft de oerbossen van Oost Europa en Rusland bezocht, maar ook lange tijd in ernstig door droogte bedreigde ecosystemen gewoond en brengt die kennis nu allemaal naar Nederland.

Podcast 3: Martijn Aalbrecht

Martijn Aalbrecht vertelt over hoe hij vader werd. En een gezonde levensstijl zocht voor zijn gezin. En, hoe hij, niet gehinderd door enige kennis het slechtste land vond dat je maar kon hebben. En hoe groot dat geschenk was. Want zonder dat grote probleem had hij nooit de enorme kennisschat opgebouwd die hij nu aan met de wereld deelt. Ook hij heeft dus, vanuit zijn achtergrond, een unieke kijk op de ecologie van voedselbossen opgebouwd.

Podcast 39: Maurice Ramaker

Dit thema sluit af met het gesprek met Maurice Ramaker. Hij is zelf niet een pionier die al heel lang bezig is, maar hij vertelt over een systeem dat zeker in dit thema thuishoort: Syntropic farming. Een heel eigen voedselbossysteem waar in Nederland nog weinig over bekend is. Ook dit systeem vindt zijn oorsprong in de Tropen, in Brazilië om precies te zijn. Grondlegger Ernst Götsch heeft een uniek meerlagig systeem ontwikkeld dat ongelofelijk snel geweldige resultaten geeft, maar ook heel veel arbeid vraagt.

Alles geluisterd?

Ben je klaar voor het volgende thema? Ga dan gelijk door naar de schaal- en communicatiekracht van een goed ontwerp.