nieuws–19 maart 2024 – geschreven door:Marieke Karssen

Ze zijn er: mensen die (willen) kunnen leven van hun voedselbos en er hun beroep van maken: voedselbosboer, voedselbosbaan of voedselbosondernemer. Sterker nog, het was lastig om dit thema te begrenzen, want ook in andere thema’s zitten mensen die een deel van hun inkomen uit een voedselbos halen.

Welkom in de wereld van de voedselbos(boer)banen

voedselbosboerbanen

Een podcast die in dit thema is beland moet aan de eis voldoen dat de gast ook vertelt hoe hij of zij er een inkomen uit haalt of wil halen. Hoe is zijn of haar leven veranderd? Wat houdt het in om dit beroep te hebben? Wat maakt het mooi? Of moeilijk? Hoe denk je over verdienvermogen en de toekomst?

Het grappige is, als je ze alle zeven! beluistert, dan wordt het al snel heel logisch, dat je kan leven van je voedelbosbedrijf of baan. En dat moet het ook snel worden: een ‘gewone’ carriere optie voor heel veel boeren.

Wil je meer lezen over het waarom van deze bundeling in themas en ook de andere thema’s bekijken en beluisteren? Lees dan hier verder.

We trappen af met twee Belgische ondernemers die al jaren van hun voedelbos leven en daar heel vanzelfsprekend over vertellen.

Podcast 27: Bert d’Hondt

Bert was dol op biologie, dacht dat hij onderwijzer wilde worden, en reisde heel lang geleden – in de jaren 90 van de vorige eeuw – naar Australië. Daar ontdekte hij permacultuur en dat liet hem niet meer los. Hij besloot het huis en het land van zijn familie over te nemen en is daar nu zo’n 20 jaar en al heel lang full time mee bezig. Hij eet er van, er werken vrijwilligers, hij kweekt wat, hij adviseert en geeft ontzettend veel cursussen.

Podcast 29: Diderik Clarebout

Diderik is een full time voedselbosboer, voedselboskweker en via een samenwerkingverband voedselbosverwerker. Hij boert op 6 hectare vruchtbare kleigrond, midden tussen de weilanden en laat het zien. Maar hij vertelt ook dat hij er nog lang een baan bij heeft moeten houden. En dat hij heel veel heeft moeten leren. Over teveel hooi, teveel mensen, teveel activiteiten. Alles is werk en al dat werk moet je optimaliseren.

Podcast 36: Mark Venner

Mark staat aan het begin van het leven als voedselbosboer. Hij volgt zijn melkveehoudende vader op en lijkt daarmee het perfecte voorbeeld voor andere zonen van melkveehouders. Maar natuurlijk is de werkelijkheid complexer. Zijn werkelijkheid, maar ook de communicatie met dat hele veld, van buurman en medeboer tot Rabobank. Mark en zijn familie lopen een nog niet begaan pad en hij deelt heel open wat dat pad inhoudt.

Podcast 33: Kaat Biesemans Hogewijs

Kaat is trouwens ook Belgische, maar zij leeft in Nederland. Ze zat in een voor velen herkenbare situatie: man, puberkinderen, niemand die wil veranderen om haar heen en dan is het heel interessant om te horen hoe zij van een baan die niet meer paste na heel veel kopjes koffie drinken, het voor elkaar kreeg om in haar eigen omgeving een nieuwe baan te vinden, namelijk die van voedselbosplanter en beheerder.

Podcast 25: Frank de Gram en Joke Feenstra

Joke en Frank zijn de toekomst zeggen we in onze podcast. Niet omdat hun plan en opzet uit onze cursus voortkomt, maar omdat zij een echt heus herhaalbaar recept hebben ontwikkeld waarmee je de eerste zware jaren kan doorkomen met je voedselbos. Hun concept is sociaal, inclusief, lokaal, community vormend, economisch net haalbaar en natuurlijk ecologisch fantastisch.

Podcast 37: Klarien Klingen

Klarien is een ontzettend ouwe rot in het ecologisch boerenvak. Ze stond aan de wieg van Toekomstboeren, trekt nu daarnaast ook CSA nederland en is actief binnen de Green Deal voedselbossen terwijl ze haar inkomen verdient met een CSA tuinderij. Dit is dus niet een podcast over voedselbossen, maar een over eerlijk loon, de altijd moeilijke positie van de kleine ecologische boeren en haar jarenlange strijd voor eerlijker verdienmodellen.

Podcast 12: Piet Moerman en Hilde Eijlenbosch

We sluiten weer af in Belgie, bij het prachtige eetbos Deinze van Piet Moerman en Hilde Eijlenbosch. Een voorbeeldperceel voor boeren. Soms heel ruig. Soms heel mooi op rijen. Soms met gildes, soms in cirkels, maar altijd is alles in dit eetbos gebaseerd op meerjarige houtige systemen die weerbaar zijn in een onzekere landbouwtoekomst. Piet en Hilde hebben een prachtige carrière in de petrochemie achter de rug en zijn nu hun tweede loopbaan begonnen: niet praten maar laten zien dat ecologisch boeren uit kan. Ze gaan alle data delen en vertellen in deze podcast hoe zij de toekomst voor boeren voorleven.

Alles geluisterd?

Ken je ook onze andere thema’s? Nee? Neem dan eens een kijkje op de themapagina