nieuws–1 november 2022 – geschreven door:Marieke Karssen

Zes (voedsel)bosontwerpen, gebaseerd op zes heel verschillende beginsituaties (weiland, akker, bos, boomgaard), dat is resultaat 1 van dit project. Resultaat 2: een online tool waarmee ook jij een eerste aanzet kunt doen tot je eigen voedselbos.

Laat je inspireren door de ontwerpen van zes aantrekkelijke voedselboslandschappen

uitnodiging 22-11

Voedselrijke, biodiverse en gevarieerde bossen zijn volgens ons hét antwoord op heel veel problemen op deze planeet. Voor veerkrachtige bossen is variatie in soorten belangrijk. En bomen en struiken spelen óók in de landbouw een steeds grotere rol.

Maar, heel vaak horen wij dan de vraag: prachtig, maar hoe dan?

Stichting Voedselbosbouw Nederland en Stichting Probos hebben als antwoord zes herkenbare terreinen gevonden en samen met de landeigenaren  een alternatief landschap ontworpen. En telkens hebben ze één hectare daarvan heel ver ‘doorontworpen’, zodat jij hier ook alle details van kunt zien (en downloaden).

Denk aan een klassiek melkveebedrijf, een bosbouwlandgoed, een generatie-wisselende boer, een eigenaar van heel natte grond, een bos met grote recreatiedruk en een fruitteler. Allemaal herkenbare situaties en landschappen in Gelderland. Samen met Communicatiebureau de Lynx hebben wij de eigenaren meegenomen op reis naar een nieuw landschap. Biodiverser, klimaatrobuuster, wateropslaand, bodemopbouwend, en, indien gewenst, ook economisch productief. Met hout of met voedselproductie.

Voedsel uit het Bos heeft deze verhalen vervolgens vertaald naar een online tool waarmee jij zelf met de planten en getallen aan het werk kunt. Je kiest je uitgangssituatie, bodemsoort, waterpeil en een van de door ons ontwikkelde recepten als basis. Daarmee ga jij vervolgens begroten. Zo wordt het jouw plan.

Wil je meer weten over dit project? Lees dan verder op de projectpagina.

De presentaties van 22 november zijn hier te downloaden

De uitzending is hier online terug te kijken