Natuurlijk is er verschil tussen Groningen en Limburg. Het ene gebied heeft vette klei en vergezichten en het andere heuvels en lössgrond. Iedere regio heeft bovendien een andere landschappelijke historie, maar vooral ook: andere ambtenaren, politici en beleidsadviseurs. Want, zelfs binnen een en dezelfde provincie worden voedselbossen in de ene gemeente hartelijk ontvangen en in de andere niet.
Wij vermoeden dat ambtenaren, beleidsmedewerkers en adviseurs als ingenieursbureaus en rentmeesters niet met opzet het leven van voedselboseigenaren in spe moeilijk willen maken, maar het zelf vaak ook niet weten.
Voedselbossen vernieuwen alles
Voedselbossen zijn op werkelijk waar alle fronten vernieuwend en daar is bestaande regelgeving, maar vooral staand beleid lang niet altijd op ingericht. Archeologie, cultuurhistorie, waterbeheer, biodiversiteit, hittestress, voedseltransitie, circulariteit etc etc. Deze complete bloemlezing komt op het bureau zodra er een voedselbosplan op tafel komt. En dan lijkt het ook nog eens nergens anders op, en weet je zelf niet of die mensen het echt wel snappen en zit je ook met de ingewikkeldheid dat bomen voordat je het weet natuur moeten worden en dan wordt de neiging om gewoon maar nee te zeggen groot. Dan zit je als het ware altijd goed.
Maar in het licht van de echt grote problemen van deze tijd zit je dan natuurlijk helemaal niet goed. Het Nederlands landschap verkeert in grote nood. Wat de wereld echt nodig heeft zijn ambtenaren en adviseurs die, gewapend met de laatste stand van de kennis over natuur, landschap, biodiversiteit, voedselbossen en hun regelgeving in staat zijn om plannen echt te beoordelen op inhoudelijke merites en dan actief gaan helpen om dat voedselbos voor elkaar te krijgen. Met nieuwe regelgeving, maar liefst binnen de bestaande èn voorbereid op de straks toch echt actieve omgevingswet.
Voedselbosopleiding voor professionals
En daarom hebben wij een speciale compacte opleiding voor de ambtenaar en de adviseur ontwikkeld. Twee dagen, vol praktijkervaring met twee soorten voedselbossen, uitsluitend voor de professionele doelgroep. Wij geven deze tweedaagse cursus op 6 en 20 april op twee herkenbare situaties. De eerste dag focust zich op voedselbossen en stedelijke/recreatieve vraagstukken en de tweede op voedselbossen en de vele vraagstukken rondom het landelijk gebied en de relatie tussen landbouw en natuur.
Je leert hoe een volwassen voedselbos voelt en oogt. Je leert hoe sociale voedselbossen, midden in gemeentes werken en wat daarbij komt kijken. Je leert over boeren die voedselbossen willen starten en je leert ook van elkaar. Want je kunt jouw praktijkvragen meenemen zodat we die tijdens de cursus behandelen. Je krijgt les van Wouter van Eck en Liesbeth van Bemme en we ambiëren om van deze cursusgroep een community of practice te maken die elkaar blijft helpen. Ook na de cursus.
Want het is gewoon waar: zonder de eerste moedige ambtenaren en adviseurs veranderen we de wereld niet! Regelgeving moet aangepast worden en dat moet met kennis van zaken en liefst over heel Nederland in samenspraak en goed gebeuren.
Lees meer over de cursus en schrijf je snel in. .