nieuws–4 maart 2024 – geschreven door:Marieke Karssen

Voor de meeste voedselbosstarters is dit het lastigste thema: geld, (goede) afspraken, verdiencapaciteit, regelgeving en contracten. Je wil aan de gang met het herstellen van de bodem, het vergroten van de biodiversiteit, en het op laten groeien van een fantastische nieuwe plek, maar dat kan niet zonder de boel ook economisch en qua afspraken goed te regelen.

Geld, contracten en verdienmodellen

Land moet worden veiliggesteld voor de lange termijn. Je kunt dus niet werken met een vrije pacht. De eerste jaren verdien je helemaal niks. Hoe kom je die door? En grond in Nederland is belachelijk duur. Hoe verwerk je die last in je verdienmodel?

Gelukkig hebben wij een aantal superknappe koppen op dit terrein in de podcast gehad die geïnspireerd over dit onderwerp kunnen vertellen. Want zij weten dat als je de wereld wil veranderen, je ook deze noten moet kraken en maken er ieder op hun eigen manier werk van om dat daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

Wil je meer lezen over het waarom van deze bundeling in themas en ook de andere thema’s bekijken en beluisteren? Lees dan hier verder.

Podcast 23: Stijn Heijs

Het thema trapt af met bedrijvendokter Stijn Heijs. Hij is gewend om onmiddellijk op zoek te gaan naar de zwakke schakels en van daaruit bedrijven (weer) op de rit te krijgen. Toen hij met voedselbossen in aanraking kwam, was zijn eerste impuls dan ook om dat verdienmodel zeer kritisch te bekijken, 10x om te keren en weer uit te kleden en na dat hele proces kon hij tot geen andere conclusie komen dan dat het goed uit kan. Dus werd hij actief binnen stichting voedselbosbouw om boeren te coachen bij het ontwikkelen van hun nieuwe bedrijfstak: grootschalige voedselbosbouw.

Podcast 6: Liesbeth van Bemmel

Liesbeth is jurist. En voedselbosbouwer midden in het groene hart. Zij leest namelijk ook de bijlages van bestemmingsplannen. En leert ons, in deze podcast, dat wij dat ook moeten doen. Ze vertelt waar ze vandaan kwam, hoe ze door ziekte gezondheid en een andere levensstijl zocht, hoe haast filosofisch juridisch denken kan zijn en hoe ze niet één maar meerdere verdienmodellen heeft ontwikkeld op haar toch best kleine voedselbos.

Podcast 8: Vincent Bogaart

Vincent is spiritueel èn zakelijk. Een bijzondere combinatie die hem van een jeugd in de natuur naar een carrière in de petrochemie en vervolgens naar een steeds spiritueler pad leidt. Hij is impact-investeerder en vertelt wat dat precies wel en niet inhoudt. Hij is ook zelf eigenaar van een voedselbos en woonachtig in een ecodorp. Hij heeft dus ook eigen ervaring met vele contractvormen, samenwerkings- en verdienmodellen.

Podcast 9: Arne Driessen

Arne is een heel bijzondere investeerder. Hij is namelijk ook hovenier. En japanoloog, maar dat terzijde. Hij investeert samen met zijn moeder in groene bedrijven met vernieuwende businessmodellen en kan daar bevlogen èn praktisch over vertellen. Je hoort hem telkens op zoek gaan naar modellen en ondernemers en bedrijfsvormen die kunnen gaan vliegen en schalen zonder natuurlijk de ecologische principes te verliezen waar het allemaal om gaat.

Podcast 18: Marc Buiter

Tot 2023 was Marc Buiter de man die groot dacht binnen stichting Voedselbosbouw. Hij heeft een jarenlange carrière in organisaties als Urgenda achter de rug, weet ongelofelijk veel van transities, en van alle milieuproblemen die de reguliere landbouw met zich meebrengt. Denk aan vervuiling, energieverbruik en dat wereldwijd. In zijn visie moet de landbouw liever eergisteren dan gisteren om en moet de verandering opschieten en schaal maken. Luister naar een man vol ongeduld en met tegelijkertijd een enorme lange adem.

Podcast 38: Maarten van Dam en Jeroen Plesman

Maarten en Jeroen komen uit de financiële wereld. 4 miljoen ophalen voor hun regeneratieve boerderij Schevichoven was dus voor hen het makkelijke stuk! Ook hun berekeningen tonen aan dat regeneratief boeren met vooral meerjarige gewassen op termijn uit kan. Maar hun werkelijkheid is ook ecologisch en ook weerbarstig. Een heerlijke podcast vol waardevolle lessen van twee moedige en eerlijke ondernemers.

 

Podcast 40: Kien van Hövell

We sluiten dit thema af met de breed en ver kijkende Kien van Hövell van landgoed Grootstal in en bij Nijmegen. Een klein landgoed dat wordt gekleurd door de stad waar het inmiddels bijna in ligt. En dat ook nog eens deels in een andere gemeente valt. Als iemand al jaren in staat is om eigen ecologische doelen te verbinden met de nabijgelegen woonwijk, school, gemeentes, boeren, buren, bos en stad dan is Kien het. Ook heeft ze een zeer interessant model voor multi-ondernemerschap ontwikkeld op haar landgoed.

Alles geluisterd?

Ken je ook onze andere thema’s? Nee? Neem dan eens een kijkje op de themapagina