nieuws–8 november 2023 – geschreven door:Marieke Karssen

Wij besloten van onze VOF een vereniging te maken en en organiseerden vervolgens een dag zonder programma en ook zonder catering. Doodeng natuurlijk, maar de uitkomst van al dat loslaten was ongelofelijk lekker, bomvol verbinding, nieuwe verhalen, de eerste voedselbos pubquiz, prachtige planten en ander voedselbosgoed.

De Voedsel uit Jouw Bos dag? Een superrijke start van onze vereniging!

Wat ging er aan vooraf?

Voedsel uit het Bos bestaat zeven jaar. Een moment om te vieren, maar ook om vooruit te kijken, want vanaf deze dag is Voedsel uit het Bos een vereniging. Voor en door de eigen leden dus. Om dat te markeren organiseerden we een dag met structuur, maar zonder programma.

Zeker als je zonder programma werkt, maar wel met mogelijkheden tot activiteiten en deelacties, is de voorbereiding best intensief. We openden deze dag feitelijk met ons aanmeldformulier waarin de 120 aanmelders ons konden vertellen wat ze zochten, en wat ze kwamen brengen.

Het resultaat? Acht superleuke kramen, 10 sprekers op de fruitkist, acht kampvuurverhalen, een meet & greet met de voedselboscastgasten, 20 vrijwilligers die ons de hele dag bij alles hebben geholpen en ongelofelijk veel heerlijk eten. Het ‘enige’ dat ons eigen team nog hoefde te doen was dit allemaal bij elkaar brengen op het juiste moment.

De start

Het regende fors, maar gelukkig kon op voedselbos Thuishaven alles ook naar binnen worden verplaatst. De dag vond plaats in drie ruimtes: de keuken, de schuur en de deel. In de eerste kon je al het eten en drinken vinden, in de tweede kon je zitten en luisteren naar de diverse sprekers en in de derde bevonden zich alle kramen. De dag werd natuurlijk afgetrapt door Frank Gorter en Marieke Karssen. Zij vertelden over waarom zij tot dit besluit gekomen waren en waarom een vereniging belangrijk is voor iedereen die voedselbossen een warm hart toedraagt.

En, na de opening, hield het ook op met regenen!

De markt had acht kramen van vooral kwekers en zaadverkopers en natuurlijk de allereerste Voedselboswinkel in Nederland. Wij zelf stonden aan de kop en heetten iedereen welkom. Wij hadden verwacht dat alle kramen uitverkocht naar huis zouden gaan, want echt vrijwel iedereen had aangegeven meer te willen zien en weten over plantgoed. Maar.. we maken ons nog geen zorgen hoor over de kwekers, want we zagen de meeste mensen wel met een paar plantjes naar huis gaan en wij weten dat heel veel van die mensen hectares aan voedselbos te vullen hebben.

De lunch van iedereen

We hadden van te voren geen idee hoeveel en of er genoeg voedsel zou zijn. We hadden flink wat broden ingeslagen en een grote pan soep gemaakt, maar onze verwachtingen werden meer dan overtroffen. Er stond zo ontzettend veel zo ontzettend lekker eten op tafel. Dank aan iedereen die hierbij op een of andere manier heeft aan heeft bijgedragen!

De (waarschijnlijk) allereerste Voedselbos Pubquiz

Frank Tibben en Sylvia Bosveld maakten de lunch compleet met de waarschijnlijk allereerste Voedselbos Pubquiz. Superfanatiek gingen alle teams aan het werk om de juiste antwoorden te geven. De strijd eindigde onbeslist met twee teams met hetzelfde puntental. Madelon Oostwoud bedacht de uitsmijtervraag en het winnende team ging naar huis met mooie producten van de Voedselboswinkel Klein Stetteyn Deli uit Oosterbeek.

 

Voedselbos Thuishaven

Naarmate de dag vorderde knapte het weer steeds meer op. In de middag leidde Anje Poortman de excursie naar het voedselbos.

De podcastplaat werd uitgereikt

Marieke van der Velden zocht een manier om alles wat je leert van het luisteren naar een podcast als het ware vast te leggen, te visualiseren en reikte aan het eind van de dag haar eerste plaat aan Frank en Marieke uit. Een echt heel erg mooie visualisatie waar we hopelijk nog meer mee kunnen gaan doen.

Rond een kampvuur gebeuren er wonderen

En ja, waar eindigden we allemaal uiteindelijk? Bij dat kampvuur. Vanaf dat het kon zat Frank Gorter eigenlijk de hele dag een vuurtje warm te houden en verzamelden zich steeds meer voedselboscastgasten en docenten en deelnemers aan de dag tot we aan het eind allemaal rond het vuur zaten.

Wil je alle foto’s nog een keer terugzien?

We hebben een Google Fotos album gemaakt met alle foto’s van iedereen uit het team en de vrijwilligersgroep. Was je erbij en wil je jouw foto’s ook delen? Voeg ze gerust toe.

Bekijk hier alle foto’s

Word ook lid van jouw vereniging!

Deze dag kon alleen maar zo’n succes zijn omdat we er allemaal aan bijdroegen. Hetzelfde geldt voor de voedselbosbeweging. Als wij ons bottom up blijven organiseren, vanuit de inhoud, vanuit de gedeelde passie voor gezond voedsel die biodiversiteit vergroot en klimaatproblemen echt te lijf gaat, zijn we onverslaanbaar en zal ook bij steeds meer sceptici duidelijk worden dat dit echt de allermooiste vorm van landbouw en de allermooiste vorm van natuur is.

Dat kunnen wij alleen samen met jou en als je lid wordt van wat jouw vereniging is.

Je kan op twee manieren lid worden: als gewoon lid, of als professioneel lid. Alle leden krijgen stemrecht en voor en met beide categorieen doen we weer andere dingen. Lees er meer over op de lidmaatschappen pagina.

 

Lees meer over de twee lidmaatschapsvormen en

Word lid