nieuws–23 mei 2024 – geschreven door:Marieke Karssen

Dit is hét onderwerp dat de voedselboswereld het meeste bezighoudt: hoe krijgen we jong plantgoed, vaak startend op slechte bodems, of concurrerend met gras, midden in een steeds serieuzer klimaatcrisis zo snel mogelijk gezond en groot? Wij stellen die vraag over twee weken in een Voedselboscast-opname aan drie mannen die hier zeker antwoorden op hebben: Wouter van Eck, Martijn Aalbrecht en Maarten Schrama. Alledrie docenten in de basismodule van de jaartraining van Voedsel uit het Bos. Deze speciale podcast wordt voor de zomer nog uitgezonden.
Wil je dat jouw vraag of mening hierover in de uitzending komt? Vul dan het formulier hieronder voor 11-6 in en we nemen de resultaten mee. 

Dé experts in dé podcast over startende voedselbossen

De eerste jaren van een voedselbos

Iedereen wil natuurlijk dat voedselbosplantgoed zo snel mogelijk opgroeit tot een prachtig, rijk voedselbos. Hoe sneller hoe beter, hoe gezonder hoe beter, hoe minder uitval hoe beter. Koppel daar het feit bij dat ieder voedselbos toch start op een andere bodem, in een andere windsituatie, en in een ander jaar en je weet eigenlijk al dat er net zoveel voedselbossen als meningen zijn.
Toch is dat niet helemaal waar. Er zijn wetmatigheden die altijd gelden, maar ook dan, hoe je omgaat met de wetten zal van spreker tot spreker verschillen. Vandaar dat we dit brede, maar tegelijkertijd ook heel concrete onderwerp aanvliegen aan de hand van stellingen, waar iedere spreker eerst rustig op zal reageren, waarna Frank Gorter en Marieke Karssen mee gaan doen in het gesprek en zoveel mogelijk van de mening en vragen van de luisteraars mee zullen nemen.
Wil je dat jouw vraag in de uitzending komt? Vul dan het formulier hieronder voor 11-6 in en we nemen de resultaten mee. 

Wie zijn onze experts?

Wouter van Eck

Wouter is de meest bekende voedselbosexpert van Nederland. Google zijn naam en je vindt misschien wel 100 video’s, krantenartikelen, deelnames aan televisieprogramma’s en noem maar op. Hij is een van de oprichters van Stichting Voedselbosbouw, bedenker van de Green deal definitie voor voedselbossen en natuurlijk een veelgevraagd spreker en docent.  Sterrenkok Emile van der Staak v an restaurant De Nieuwe Winkel kookt met producten uit zijn voedselbos Ketelbroek dat inmiddels 15 jaar oud is. Heb je nog nooit van hem gehoord, luister dan naar onze podcast met hem.

 

Martijn Aalbrecht

Martijn is al bijna net zo lang bezig met zijn voedselbos als Wouter, maar, vanuit een heel andere achtergrond, op heel andere -slechte zand- grond en dus met heel andere ervaring. Martijn is zonodig een nog grotere plantjesgek als Wouter is en ze werken regelmatig samen in projecten voor Stichting Voedselbosbouw. Natuurlijk delen ze veel kennis en opinie, maar soms denken ze ook echt heel anders over onderwerpen.

 

Maarten Schrama

Maarten is -zo wordt wel gezegd- de enige die er echt voor gestudeerd heeft. Hij werkt als ecoloog bij de universiteit Leiden en weet waanzinnig veel over bodems en het bodemleven. Ook hij heeft, samen met Jan Degenaar al jaren een voedselbos, Lekker Landgoed in Haarzuilens. Het enige voedselbos dat daadwerkelijk oogsdata publiceert, maar ook heel veel verzamelt over ecologie. Het zal je niet verbazen, maar ook hij heeft een heel eigen mening over de onderstaande stellingen.
Dit zijn de stellingen:

Stelling 1

Moeten voedselbossen op verschillende uitgangssituaties anders opgestart worden? Dus op gras anders dan op akker, op klei anders dan op zand, in wind anders dan in luwte? En zo ja, hoe anders dan?

Stelling 2

Kun je jong plantgoed gewoon in de ruigte of in het gras laten opgroeien? Zijn daar volgordes/voorwaarden/voorbereidingen voor nodig of niet?

Stelling 3

Is het erg als plantgoed het de eerste jaren een beetje zwaar heeft. Trekt dat bij of heb je die boom dan voor zijn hele leven achteruit gezet.

Stelling 4

Drie jaar of zeven jaar wachten op een oogst,  het is in alle gevallen best een lange tijd. Of kan je de eerste jaren economisch ook verlichten met een aanvullende oogst? Is dat problematisch vanuit ecologisch standpunt gezien of niet?
Laat ons weten wat jij denkt. Als je vragen hebt, of opmerkingen, zet die dan onder in het formulier. Als je je e-mail achterlaat zullen we je mailen als de uitzending online gaat.

Geef jouw mening en/of stel jouw vraag