Op 25 april 2024 organiseerde de vereniging Voedsel uit het Bos het webinar “Ecosysteemdiensten: A Two Way Street”. Ben je voedselbosondernemer (in spe) en overweeg je financiering op te halen met de koolstof die je vastlegt? In dit webinar een uiteenzetting van het onderwerp en de opties die er zijn.

Het webinar over ecosysteemdiensten terugkijken

webinar ecosysteemdiensten cover image

Carbon Credits | Koolstofcertificaten | Uitleg | Voedselbossen

Icons by Icons8

Carbon Credits | Koolstofcertificaten | Uitleg | Voedselbossen

Icons by Icons8

Carbon Credits | Koolstofcertificaten | Uitleg | Voedselbossen

Icons by Icons8

Meer over ecosysteemdiensten: Planbureau voor de leefomgeving

Staan voedselbosondernemers er voor open om ‘carbon credits’ uit te geven? 84% van de aanwezigen bij het webinar ‘Ecosysteemdiensten: A Two Way Street” beantwoordde deze stelling met ‘ja’.

Tegelijkertijd gaf bij aanvang van het webinar meer dan de helft aan meer kennis te kunnen gebruiken om daar echt antwoord op te kunnen geven.

Om hierbij te helpen werden vier onderwerpen toegelicht:

1. De basis
2. Carbon credits in de praktijk
3. Beleid en opties
4. Het grotere plaatje

De opname

Een paar highlights:

David ten Kroode deelde hoe de basisprincipes van carbon credits geschaad werden bij een paar grote projecten. Miljoenen onterechte credits en loze compensatie-uitspraken met als gevolg een beschadigde markt. Ondanks het van dichtbij mee te maken, pleit hij nog steeds voor dit veelbelovende mechanisme om financiering op gang te brengen.

Sacha Brons vertelde hoe aanstaande regulering er uit ziet en hoe deze de opties voor voedselbosondernemers beïnvloedt. Participeer je voor 2027 in de markt van ecosysteemdiensten? Wees alert. En als je besluit te wachten, verzamel wel alvast data, denk na over additionaliteit en overweeg een certificering.

Raymond Schrijver zette ons vervolgens aan het denken met een paar verschillende gedachtegoederen. Bijvoorbeeld met de basisprincipes voor het organiseren van gemeenschappelijke goederen, opgesteld door nobelprijswinnares Elinor Ostrom. Want ook CO2-uitstoot is een ‘tragedy of the commons’. En volgens Ostrom’s principes is lokale betrokkenheid, welke mogelijk onderbelicht is in het aanstaande web van regels, van groot belang.

Jouw mening

Heb jij een mening over dit onderwerp dat echt nog volop in ontwikkeling is? We horen graag van je via een korte enquête als onderdeel van Jonas Brenninkmeijer zijn scriptie. Deze draagt ook bij aan het uitzetten van de koers van de vereniging.

Deel je mening via de enquête,

Links

De info-sheet over carbon credits download je hier.

Leden kunnen deelnemen aan de Whatsappgroep via de link op de kennispagina.

Meer over het certificeringsproces in de pilot: Lees de blog

Wil je meer de diepte in met jouw voedselboskennis?

Kijk eens bij ons cursusaanbod.