Op 21 maart 2024 vond de eerste kennissessie van de vereniging Voedsel uit het Bos plaats. Deze kennisbankpagina hoort bij deze sessie. Hier vind je alle documenten die we rondom dit onderwerp met jou als lid van de vereniging kunnen delen. Natuurlijk vind je ook de presentaties van de sprekers en de link naar de whatsapp community waarin je kennis kunt blijven delen.

Regelgeving en subsidies (alleen voor leden)

wat kan en wat mag

Goede kennisplekken voor voedselbossen

Hier vind je links naar plekken waar je makkelijk weer meer informatie van vinden. Onze eigen kennisbank noemen we hier niet meer, die heb je al gevonden, maar wel verwijzen we je naar Stichting Voedselbosbouw, Netwerk voedselbosbouw(opvolger Green Deal Voedselbossen) en de kennisbank van het Agroforestrynetwerk.

 

Specifiek over ‘mogen er (bepaalde soorten) bomen’

Dit is binnen al het regelgevinggedoe een hele grote. Begrippen als bossenstrategie, herplantplicht, exoten.. we zouden er een hele kennissessie alleen al over kunnen vullen, maar hier vind je wat waardevolle startpunten.

Begin je zoektocht altijd bij ruimtelijkeplannen.nl of de opvolger, het omgevingsloket. Daar vind je voor jouw perceel precies wat er speelt. Ook met betrekking tot het mogen planten van bomen, archeologie, natuurbeheer etc.  Hier, op deze pagina geven we je wat documenten die je inhoudelijk verder kunnen helpen. Tegenwoordig is er nieuwe belangrijke plek bij gekomen,

  1. De bossenstrategie van het rijk
    Dit beleidsplan benoemt expliciet de ambitie om 1.000 hectares voedselbos te creëren.
  2. Wat moet je weten over de herplantplicht op een landbouwperceel
    Niet dat je dat wil, maar voor de blijvende waardering van je grond wil je wel weten hoe het werkt. Er is ook een versie voor beleidsmedewerkers.
  3. Exoten, wat is wet, wat is beleid en wat maakt een exoot invasief?
    Lees deze nog steeds interessante notitie van Wouter van Eck en klik ook gerust op de link naar de unielijst.

Lees verder

Wil je meer weten over rechtsvormen? Of de opname van de kennissessie en de presentaties van de sprekers zien? Lees dan verder op de kennispagina over rechtvormen.

Praat verder

Wil je verderdenken over dit onderwerp, of heb je vragen? We hebben een speciale whatsapp community gemaakt waarin je verder kunt praten en denken over dit onderwerp. Praat mee.

Wil je meer de diepte in met jouw voedselboskennis?

Kijk eens bij ons cursusaanbod.