Dit is een heel brede vraag en het antwoord is in ieder geval ja, maar dat ja houdt wel in dat je op heel andere manieren naar landgebruik, markt, inkomen, tijd en productie gaat kijken dan gebruikelijk.

Kun je een inkomen realiseren met een voedselbos?

mispel

Precies vanwege de lange aanlooptijd en andere manier waarop het verdienmodel ontstaat en is opgebouwd ontstaan er ontzettend veel heftige meningen en teleurstellingen en soms zelfs ruzies. Een voedselbos heeft starttijd nodig. Die tijd moet het kunnen krijgen om de bodem op te bouwen. Dus, probeer niet in jaar 1 al inkomen uit een voedselbos te halen, dat begint pas na een jaar of 5 op gang te komen en dan ook lang nog niet volledig. Hou in die tijd je baan, of doe er op een stukje land ernaast wat anders bij, of werk met vrijwilligers.

In onze jaartraining gaat module bedrijfsplan precies hierover en we hebben al veel interessante, mooie verdienmodellen zien langskomen die ons vertellen dat dit antwoord ja is, maar ook dat er niet zoiets is als één recept, één antwoord. Sterker nog, dat dat precies die manier van denken is die je eerst moet leren loslaten, wil je tot een mooi nieuw verdienmodel komen.

We komen uit een landbouw- en natuursysteem vol met generieke oplossingen en rechtlijnige monoculturen. Dat is precies waar we als mensheid van los moeten komen. En daar gaan onze cursussen dus ook voor een groot deel over: voedselbossen gaan over anders leren kijken naar landschap, voedsel en natuur. Daarna pas kan je door naar anders leren doen, begroten en verdienen.

Neem anders ook een kijkje bij onze vier voedselbosthema’s en hun businesscases. of bij onze kennispagina over voedselbossen begroten.

Wil je meer de diepte in met jouw voedselboskennis?

Kijk eens bij ons cursusaanbod.