Dit is een logische vraag. Als je begint met een voedselbos wil je je dure plantjes een goede start geven. Veel bossen starten dus met een mulchlaag die extern wordt aangevoerd, of gaan nog verder door bijvoorbeeld champost, compostthee of charcoal toe te voegen.

Hoe moet je starten met een voedselbos op arme, zure, of overbemeste grond?

jong voedselbos

Echter, als je naar de natuur kijkt -en voedselbossen zijn gestoeld op natuurlijke principes- dan is dat een systeem dat altijd zoekt naar balans op weg naar overvloed. De natuur zal arme gronden vanzelf rijker maken en overbemeste gronden terug laten bewegen naar een gezondere voedingsstoffenbalans. Dit doet de natuur op manieren die wij mensen vaak nog nauwelijks snappen, maar in ieder geval via de eerste pionierplanten en dieren die van zichzelf naar het gebied toekomen. En, hoe minder je toevoegt, hoe harder het in de bodem aanwezige bodemleven zelf aan het werk gaat.

Wij stellen dat je hooguit in het allereerste begin wat mulch kan toevoegen, maar het hoeft niet. Alles daarbovenop en bij en na zal die natuurlijke beweging eerder verstoren dan dat het je bos zal helpen. Voedselbossen beginnen op iedere grondsoort anders, maar bewegen allemaal toe naar een balans en een bodem die vooral gebaseerd is op biomassa en een gezond bodemleven, wat de oorspronkelijke uitgangspositie ook was: zware klei, arm zand, zure bosbodem, etc etc.

Het mooiste nieuws is dus: hoe minder jij doet, hoe beter het is voor die mooie dure plantjes. Let wel op: soms is de startpositie van je land zo slecht dat je beter eerst de bodem kunt gaan verbeteren met pioniersoorten en een fijne haag dan dat je gelijk al hele dure notenbomen plant. In onze opleidingen leer je hier veel meer over, want successie en bodemopbouw is misschien wel het belangrijkste dat je moet begrijpen om succesvol voedselbossen te realiseren.

Als je de vorderingen van jouw bos bijhoudt in onze voedselbosmonitoringstool zul je dat ook zien gebeuren en laten we het samen aan de hele wereld zien.

Wat is het beste, starten op landbouwgrond of bosgrond?

Voor de grond zelf maakt het niet uit. Het begin in beide soorten is echt anders, maar op allebei de grondsoorten werk je toe naar een volwassen voedselbos. Regelgevingtechnisch zijn er echter wel degelijk grote verschillen. In Nederland wordt natuur vanuit heel andere wetgeving aangestuurd dan landbouw. Meer hierover kun je lezen bij Wet- en regelgeving.

Wil je meer de diepte in met jouw voedselboskennis?

Kijk eens bij ons cursusaanbod.