Op Voedsel uit het Bos kun je jouw voedselbos op vier manieren monitoren. Eén van die manieren is de economische test. Wat heeft jouw voedselbos in jaar… daadwerkelijk economisch gezien opgeleverd? En, wat heeft het je gekost? Dat lijken hele simpele vragen, maar de beantwoording is helaas niet zo eenvoudig. Wat we zeker weten is dat het een heel belangrijke vraag is. Want, als wij als voedselbosbeweging willen bewijzen dat voedselbossen rendabel zijn, zullen we hem moeten beantwoorden.

Hoe kunnen we het daadwerkelijk meten van de oogsten verbeteren?

Weegschaal in bos

De huidige economische test is best veel werk om in te vullen. En dat niet alleen, het gaat eigenlijk al eerder mis. Voedselboseigenaren vergeten te meten wat ze oogsten en als ze het al meten, slaan ze het nergens digitaal op. Daar zijn ook nog geen echt handige on-site methodes voor.

Vandaar dat wij Erastmusstudent Mercedes Schröder hebben gevraagd dit probleem eens zorgvuldig te analyseren. De kernvraag was: hoe kunnen wij voedselboseigenaren helpen om de oogsten en kosten makkelijker te meten?

Mercedes is drie maanden lang bezig geweest met het onderzoeken van deze vraag en natuurlijk ook de vragen achter de vraag. Ze heeft de huidige data bekeken, experts en voedselboseigenaren gesproken, heel veel bestaand onderzoek bestudeerd en al die lijntjes perfect bij elkaar gekregen.

Haar advies is zeer leerzaam voor ons, maar ook voor jou. De snelste manier om beeld te krijgen van haar onderzoek is onderstaande video te bekijken (kost je een klein half uurtje). Maar, je komt veel meer te weten als je het hele onderzoek tot je neemt. Dit kun je onder de video downloaden.

 

Ontmoet Mercedes live op 22-11-22

Op 22 november  aanstaande lanceert Voedsel uit het Bos de resultaten van een groot project: zes Nederlandse landschappen krijgen zes recepten voor (voedsel)bossen en we laten ook zien hoe we die recepten vertalen naar een online tool. Dit event vindt plaats in de Bevrijdingskerk in Wageningen, start om 15h en eindigt met een borrel om 17h. Je kunt hier gratis naartoe, maar moet je wel even registreren.

Mercedes Schroder is die middag ook aanwezig om al jouw vragen over dit onderzoek te beantwoorden.  Ze zal herkenbaar in de foyer aanwezig zijn met een poster van haar onderzoek. Ben je geïnteresseerd, loop dan gerust naar haar toe.

Kun je er niet bij zijn, je kunt haar ook altijd een mailtje sturen.

Wil je meer de diepte in met jouw voedselboskennis?

Kijk eens bij ons cursusaanbod.