Voedselbossen worden steeds populairder, maar veel boeren en buren snappen er nog niets van en zien vooral veel onkruid, een rommeltje of voelen dat er iets staat te gebeuren met hun uitzicht. Dit is een hele grote vraag, maar we pakken er een paar elementen uit:

Hoe ga je om (met gif van) de buren?

reguliere landbouw

Als jouw voedselbos tussen akkers en weilanden ligt die bespoten worden, zorg dan in ieder geval voor een dichte haag, waar je niet van oogst en/of andere vormen van bufferzones, zeker in de dominante windrichting. Dit helpt ook bij het volgende punt.

Als jouw buren (zouden kunnen) klagen over onkruid, dan helpt een goede haag ook om het begrip ‘overwaaien’ voor te zijn.

Blijf vanaf het begin zo goed mogelijk in contact met je buren, maar overdrijf het niet. Nodig ze uit, vertel ze wat je van plan bent, laat mooie plaatjes zien van het mogelijke eindresultaat, maar als ze hier helemaal (nog) niets van begrijpen, laat het dan gerust met rust en wacht op een moment van extreem weer of prachtige bloesem of een rijke herfstoogst om de communicatie weer op te pakken. Want juist dan zie je de kracht van een voedselbos.

Wil je meer de diepte in met jouw voedselboskennis?

Kijk eens bij ons cursusaanbod.

Terugkomdag Houtig Plantgoed Vermeerderen

Start: wo 08 mrt 2023

Eind: wo 08 mrt 2023

Bekijk cursus
groep in een voedselbos

Modulaire jaartraining april-oktober 2023

Start: vr 31 mrt 2023

Eind: vr 13 okt 2023

Bekijk cursus
ketelbroek fluitekruid

Module Ontwerp voedselbos mei-juni 2023

Start: do 25 mei 2023

Eind: do 06 jul 2023

Bekijk cursus