Dit is eigenlijk geen vraag, maar een hele cursusdag, maar toch behandelen we deze grote discussie even in één vraag. Sommige mensen denken dat voedselbossen natuur zijn waarin alleen inheemse soorten mogen groeien. Anderen weten al dat er dan heel weinig te eten zal zijn, zowel voor ons als voor de wilde dieren.

Cultivars, zaailingen en (invasieve) exoten

schijnaugurk

Voedselbossen zijn een landbouwsysteem gebaseerd op natuurlijke principes. Dus, wij willen makkelijk kraakbare en grote noten, zoete lekkere appels en dus cultivars (specifiek gekweekte of ge-ente soorten die gegarandeerde vorm en smaak bieden) die deze oogsten garanderen. Tegelijkertijd willen we weerbare systemen die tegen een stootje kunnen, dus mensen die met zaailingen aan de slag willen om zo nieuwe cultivars te ontwikkelen zijn zeer welkom, maar dan is de uitslag dus niet gegarandeerd, want elke zaailing zal anders zijn dan zijn ouders en dan zijn of haar broertje of zusje.

Hier dwars doorheen fietst de exotendiscussie. Die eigenlijk over de invasieve exoten gaat, soorten die zich als plagen kunnen ontwikkelen. Lang niet iedere plant die van oorsprong niet hier hoort is invasief. Sterker nog, als je om je heen kijkt, zowel in tuinen, als bossen, als in de landbouw, is het grootste deel van wat je ziet een exoot, die gelukkig helemaal niet invasief is.

Voedselboseigenaren moeten zich houden aan de wet en zich bewust zijn van de rode lijst met invasieve soorten en die niet aanplanten. Lees hier meer over op de website van de Greendealvoedselbossen.nl

Wil je meer de diepte in met jouw voedselboskennis?

Kijk eens bij ons cursusaanbod.

jaartraining 2024

Modulaire Jaartraining 2: mei-december 2024

Start: vr 17 mei 2024

Eind: vr 13 dec 2024

Bekijk cursus
jaartraining 2024

Modulaire Jaartraining 1: maart-oktober 2024

Start: wo 20 mrt 2024

Eind: wo 16 okt 2024

Bekijk cursus

Cursus Vermeerderen 2024

Start: vr 01 mrt 2024

Eind: vr 18 okt 2024

Bekijk cursus
groep in een voedselbos

Modulaire jaartraining mei-december 2023

Start: do 11 mei 2023

Eind: vr 15 dec 2023

Bekijk cursus

Bodem en (plant)gezondheid

Start: wo 01 mei 2024

Eind: wo 09 okt 2024

Bekijk cursus