Op 21 maart 2024 vond de eerste kennissessie van de vereniging Voedsel uit het Bos plaats. Deze kennisbankpagina hoort bij deze sessie. Hier vind je alle documenten die we rondom dit onderwerp met jou als lid van de vereniging kunnen delen. Dit zijn geanonimiseerde contracten en oprichtingsaktes, die we telkens wel even van context voorzien, want niets is zomaar kopieerbaar en handige documenten. Natuurlijk vind je ook de presentaties van de sprekers, de opname en de link naar de whatsapp community waarin je kennis kunt blijven delen.

Contracten en rechtsvormen (alleen voor leden)

wat kan en wat mag

Pachtcontracten

Langdurende pacht tussen provincie Brabant en Stichting Voedselbosbouw voor voedselbos Schijndel

Dit is het contract + onderliggende bijlages voor voedselbos Schijndel. We hebben het ontdaan van namen, maar aan de constructie kun je zien dat het een afspraak is tussen een overheid en een stichting. Interessant hier is dat het liberale pacht is, maar wel voor een langere tijd. In het echte contract is de duur 20 jaar. Ook interessant is dat de Green Deal definitie voedselbossen onderdeel uitmaakt van de overeenkomst. Dat maakt de bestemming voedselbos voor dit perceel nog sterker.

 

Een langdurig en ecologisch pachtcontract

Bij contracten kun je de neiging hebben om alles heel erg dicht te timmeren. In dit contract is dit juist niet gebeurd. De duur van het contract is lang, de tekst kort en inspirerend en de basis van deze tekst is dus vertrouwen, geen wantrouwen. Dit contract ligt ten grondslag aan het voedselbosproject de Groene Oase, en is getekend met de provincie Noord Holland.

Coöperaties

Een coöperatie heeft vaak meerdere relevante documenten. De akte van oprichting, maar in het geval van financierende leden ook een participatie-overeenkomst of een andersoortige ledenovereenkomst.

Hieronder vind je de geanonimiseerde akte van oprichting van Coöperatie Arbres/de Waalgaard  en de bijbehorende participatie-overeenkomst waarin participerende leden telkens een stukje deel eigenaar worden van de grond. Net zolang tot alle grond van de initiële investeerder overgegaan is naar de coöperatie-leden .

Steward owned

Steward owned is niet zozeer een rechtsvorm als wel een manier om met de aandelenverwaarding van een organisatie om te gaan. Hieronder vind je waardevolle links om meer te leren over het concept. Ook vind je links naar de statuten van de enige echt groene plantenwebshop Sprinklr.

Geld lenen

Soms kan het heel simpel zijn: dan wil je gewoon geld lenen om land of plantgoed te kunnen kopen. Hieronder vind je drie vormen: een waarbij het heel simpel om een lening gaat; een waarin een lening omgezet kan worden, oftewel later geconverteerd kan worden naar aandelen en een waarin de financier direct al aandelen neemt in het bedrijf. De laatste twee documenten zijn in het Engels geschreven.

Handige documenten

Hier vind je documenten in de categorie ‘altijd handig’. Een geheimhoudingsvoereenkomst bijvoorbeeld.

Presentaties

 

De opname van de kennissessie op 21-3

Lees verder

Wil je meer achtergrond bij het tweede deel van de kennissessie, over regelgeving? Lees dan verder bij de kennispagina over regelgeving.

Praat verder

Wil je verderdenken over dit onderwerp, of heb je vragen? We hebben een speciale whatsapp community gemaakt waarin je verder kunt praten en denken over dit onderwerp. Praat mee.

 

Wil je meer de diepte in met jouw voedselboskennis?

Kijk eens bij ons cursusaanbod.