De kennis over voedselbossen groeit

Hier vind je heel veel kennis. Over voedselbossen, over monitoring van voedselbossen en hun businesscases. Ook zie je welke opleidingen we geven en wellicht gaan aanbieden.

Wat is een voedselbos?

Als wij zeggen dat een voedselbos een op natuurlijke principes gebaseerd landbouwsysteem is, dan is dat voor veel mensen toch vaak een vaag soort kreet. Maar, gelukkig leggen we het uit.
de zeven lagen van een voedselbos

Opleidingen

Modulair af te nemen jaartraining

 In de jaartraining Haal voedsel uit het bos bezoek je van voorjaar tot herfst diverse voedselbossen en leer je ondertussen anders denken over en anders kijken  naar natuur, landbouw, biodiversiteit, bodem etc. Je leert  wat een voedselbos is, wat er komt kijken bij het ontwerpen van een voedselbos en bij het maken van een bedrijfsplan voor een voedselbos. We sluiten het jaar af met een presentatie voor potentiële investeerders die jouw voedselbos(droom) zeker verder helpen. 

In totaal neemt de jaartraining 15 cursusdagen in beslag. Iedere module van 5 dagen is afzonderlijk te volgen en in iedere gewenste combinatie af te nemen. 

Cursus vermeerderen

In deze driedaagse cursus leer je hoe je zelf je eigen plantgoed kunt vermeerderen. De cursus is speciaal bedoeld voor de houtige soorten die zo kenmerkend zijn voor voedselbossen.

Je maakt niet alleen kennis met zaaien en stekken van meerjarige soorten, maar leert ook hoe je de complexere vormen, zoals enten en oculeren moet uitvoeren. 

De cursus omvat drie lesdagen, verdeeld over het seizoen. Zo leer je ook wat er specifiek in alle seizoenen mogelijk is. De docent is Martijn Aalbrecht.

Je kunt kiezen voor les op donderdagen of les op vrijdagen.   

Voedselbosmonitoring

Op voedseluithetbos.nl geven we niet alleen kennis, alle deelnemers dragen ook actief bij aan nieuwe kennis. Want alle voedselboseigenaren samen kunnen de wetenschap helpen door de vele oogsten van zelfs hele jonge voedselbossen te delen met elkaar en de wetenschap. 

We hebben de monitoringinstrumenten in 2020 samen met de WUR en communicatiebureau de Lynx ontwikkeld, en met rond de 30 voedselboseigenaren getest. In 2021 is er opnieuw budget van WENR om de testen te valideren en breiden wij het platform uit door de testen ook Engelstalig aan te bieden. 

webinar 2020

Met presentaties van Wouter van Eck, Jeroen Schütt en Marieke Karssen, inclusief  een  FAQ

Webinar 2021

In dit jaar hebben we de tools, samen met WENR, getest èn delen we een methode om snel te kunnen begroten.

Over de data

Wij delen alle data via een Open Databron met iedere wetenschapper die er onderzoek naar wil doen

Heb jij een voedselbos?

Doe dan ook mee met de monitoring van jouw voedselbosoogsten. Het is eenvoudig, het is gratis en, zeker na het eerste jaar, niet veel werk. Het leukste is dat je de resultaten van jouw bos direct kan vergelijken met vergelijkbare andere bossen. Bovendien help je de wetenschap. Hoe meer voedselbossen meedoen, hoe relevanter de data wordt.

Vier voedselbosthema's en hun businesscase

Stichting Voedselbosbouw heeft in 2018 vier voedselbosthema’s  uitgewerkt voor landgoed Welna, een bosbouwlandgoed midden in het hart van de Veluwe. Deze vier thema’s zijn ook bruikbaar voor jouw voedselbos. Je kunt alle data downloaden en ze verder uitwerken voor jouw eigen voedselbos.

Volumeproductie

Een waanzinnig productief èn biodivers landbouwsysteem dat uitstekend oogstbaar en schaalbaar is.

Biodiversiteit

In dit thema staat diversiteit centraal en je kunt er fantastisch mooie nieuwe bosvormen mee creëren.

Gastronomie

Je zult zien dat dit thema niet alleen qua nieuwe smaken, maar ook economisch het meeste uit een hectare haalt.

Beleving

Een voedselbos bij je camping of vakantieparkje? Dit is het thema voor jou.