Businesscases

Voedselbossen: beloftes zijn mooi, maar weten is beter!

In november 2019 is een nieuw project gestart, ‘Voedselopbrengsten gemeten’ genaamd. In dit project ontwikkelen we vier laagdrempelige meetinstrumenten voor voedselbossen. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier meer en zet je naam en e-mail op de lijst. Dan blijf je vanzelf op de hoogte.

Vier thema’s voor landgoed Welna en voor jou

Landgoed Welna is een klassiek Veluws boslandgoed, bijna 600 hectare groot waarvan 450 naald/productiebos. Het hele landgoed valt binnen de Natura 2000 regeling. Midden in dat land stellen wij nu voor om voedselrijker bos te maken. Dit hebben we uitgewerkt in vier thema’s. Voor ieder thema vind je hier een ontwerp en kun je alle plantlijsten en businesscases downloaden. Ook publiceren we een analyse van de geldende regelgeving en de nulmeting voor biodiversiteit.

Maar, daarmee vertaal je het nog niet naar jouw situatie. Wij hebben nu een begin gemaakt van zo’n vertaling in de vorm van een online tool waarmee jij zelf je eigen businesscase kan maken. Deze tool is nu gevuld met de data voor Welna, inclusief de plantenlijsten maar we gaan graag samen met het hele netwerk aan de slag om deze prognoses steeds sterker te maken.

Biodiversiteit

Stel dat het bos weer zoemt, kwinkeleert, tokt en volop voedsel bevat voor alles wat wil leven?

Beleving

Verbind het bos weer met de mens, en de mens weer met rijke natuur, vol voedsel voor iedereen.

Gastronomie

Verbind bos weer met ons voedsel en de lokale voedselketen en omwonenden.

Productie

Hout, noten, vruchten, zet ze op een rijtje en haal veel rijkere oogst uit het bos.

Voedselbossen zijn hip. Het idee is catchy, en overal worden ze gestart. Maar, er zijn nog maar weinig mensen die er echt iets vanaf weten en veel te veel mensen zijn ermee bezig zonder te beseffen hoe weinig ze er eigenlijk van af weten.

Als jij bezig bent met het starten of beheren van een voedselos en je wil je kennis bijspijkeren, dan is de modulaire cursus Voedsel uit het bos interessant voor jou.  Als je de hele cursus volgt ga je een jaar lang heel intensief aan het werk met alle aspecten van het concept, het ontwerp en de businesscase voor jouw voedselbos. Als je zelf geen land en/of plan hebt kun je de cursus natuurlijk ook volgen, maar als je het wel hebt is deze cursus de manier om vage gedachtes uit te werken tot een concreet plan van aanpak.

Als je de basis al hebt, maar bijvoorbeeld alleen door wil leren over het ontwerpen van een voedselbos of een goed bedrijfsplan wil leren maken, dan kan dat natuurlijk ook. Docenten zijn onder meer Wouter van Eck, Martijn Ballemans, Frank Gorter, Madelon Oostwoud, Weruschca Kierkegard en Marieke Karssen.

module 1

Module algemeen

Maart en april 2020
5 dagen in 6 weken

In deze module bezoek je niet alleen voedselbos Ketelbroek 2 keer, maar ook nog 3 andere voedselboslocaties. Aan het eind weet je wat een voedselbos is, en ook wat het niet is. Je leert bijvoorbeeld over de zeven lagen, de bloesemboog, de rol van wind, klimaatzones etc etc en krijgt ook al een doorkijkje naar ontwerp- en begrotingsvraagstukken.

module 2

Module ontwerp

Mei en juni 2020
5 dagen in 7 weken

Als je al weet wat een voedselbos is, en echt aan de slag wil als ontwerper van voedselbossen of jouw plan ook echt zelf wil uitontwerpen, dan is deze module voor jou. Je leert denken vanuit de mogelijkheden van het land en de wensen van de klant, je leert schetsen, beplantingsplannen maken, maakt kennis met Illustrator en aan het eind heb je je een ontwerp staan.

module 3

Module bedrijfsplan

September en oktober 2020
5 dagen in 6 weken met fantastische slotdag

Als je de basiskennis over een voedselbos hebt, kun je verder met het maken van een begroting en een bedrijfsplan. Ook in deze module ga je zelf aan het werk met jouw plan en begeleiden de docenten jou hierin. Aan het eind kun jij een op alle fronten gefundeerde presentatie geven aan een jury die klaar staat om jouw voedselbos echt verder te helpen brengen. Mis deze kans niet.

Ervaringen van cursisten

200 mensen wilden voedsel halen uit het bos

Het symposium Voedselbossen: innovatie voor de bosbouw! trok zoveel mensen dat we de inschrijving moesten sluiten. Dit zegt in ieder geval iets over de mate waarin het onderwerp leeft. De zaal was gevuld met land(goed) eigenaren, overheden, ondernemers, onderzoekers en, omdat de locatie Van Hall Larentein was, ook heel veel studenten. Het publiek deed actief mee, stelde veel vragen, plaatste kanttekeningen, maar is in ieder geval erg enthousiast dat alle resulaten publiek gedeeld worden en tot een publieke discussie gaan leiden.

Minidocumentaire over de brainstormdag en de grote vragen met betrekking tot voedselbossen in natuurgebieden.

The Plant
Landgoed Welna
Stichting Voedselbosbouw Nederland
De Bosgroepen
Hogeschool Van Hall Larenstein
Hogeschool Van Hall Larenstein

Wie is hier aan het werk?

We hebben een prachtige samenwerking weten te maken waar landgoed, voedselboskennis, onderwijs, branchevertegenwoordiging en denken over schaal en online samenkomen. We hebben een mooie POP3 Innovatiesubsidie ontvangen van Europa en Provincie Gelderland om dit werk mogelijk te maken en hopen vanuit deze kern de denk-en daadkracht van de voedsel uit het bos gemeenschap steeds sterker te maken.