Beleving

Beleving

Het verhogen van de belevingswaarde van een voedselbos kan op eindeloos veel manieren vorm krijgen; het is absoluut maatwerk. Een plek kan daarom bij uitstek een persoonlijke kleuring krijgen door middel van het assortiment van bomen en struiken, van de ruimtelijke inrichting en de introductie van landschapselementen en gebruiksobjecten als blotevoetenpaden, kabelbanen, overnachtingsplekken, en van activiteiten en de verschillende vormen en intensiteit van begeleiding die daarbij horen.

Voedselaanbod uit het bos kan daar eveneens op talloze manieren deel van zijn: voedsel dat zich in het wilde weg laat plukken, dan wel langs bepaalde routes of uit seizoensbosjes, maar ook voedsel dat onderdeel is van bushcraft-events, kookworkshops, proeverijen en verwerkingsfestivals rond specifieke producten. Een ander segment van het spectrum aan mogelijke belevingen kan meer ingetogen vormen van lichamelijke en geestelijke ontspanning omvatten, zoals yoga, stiltewandelingen of meditatie; daarin zou de kwaliteit van het levende bos in zijn geheel meer de basis van de ervaring vormen, aan te vullen met passende beleving van het ontdekken, oogsten, bereiden en opeten van voedsel op de locatie zelf. Op deze basis is dus ook een economische doelstelling voor zulke belevingsbossen te ontwikkelen, en daarmee zal het Nederlandse grondgebied zich op alle denkbare en – nu nog – ondenkbare manieren kunnen verrijken. Het lijkt vooral een kwestie van de creativiteit van ondernemers om hier pleksgewijs handen en voeten aan te gaan geven.

Beleving

Download de data voor Landgoed Welna

Ga zelf aan de slag

We hebben de data en informatie voor landgoed Welna een beetje vereenvoudigd, en er ook economisch gezien een voorzichtigheidsslagomdearm aan toegevoegd door bij de twee thema’s waar veel geoogst wordt zowel aan de kosten- als de batenkant nog eens 25% af te romen.

Vervolgens hebben we een tool gebouwd waarmee jij, in jouw eigen omgeving, een best aardig eigen rapport op maat kan maken dat als gespreksstarter kan dienen voor jouw eigen achterban, familie, financiers etc.

Natuurlijk is dit pas het begin en bestaat de plantenlijst uit planten die het goed doen op zandgrond, en baseren we onze modellen op aannames, maar ieder jaar zal er meer echte data komen en gaan al jullie hoofden met ons meerekenen, dus help ons mee om deze materie samen steeds mooier te maken. Veel plezier.

Lees meer over de andere thema’s

Biodiversiteit

Stel dat het bos weer zoemt, kwinkeleert, tokt en volop voedsel bevat voor alles wat wil leven?

Gastronomie

Verbind bos weer met ons voedsel en de lokale voedselketen en omwonenden.

Productie

Hout, noten, vruchten, zet ze op een rijtje en haal veel rijkere oogst uit het bos.